Rekordhög skörd av spannmål 5,6 miljoner ton

Idag har vi publicerat skördeprognosen för 2014. Prognosen visar att den totala spannmålsskörden uppskattas öka med 13 % till drygt 5,6 miljoner ton jämfört med 2013. Det är den största skörden sedan 1997. Höstvete som uppskattas få den högsta hektarskörden någonsin svarar för knappt hälften av årets totala spannmålsskörd.

Höstsådda grödor har generellt en högre hektaravkastningar än vårsådda grödor. Väderförhållandena under år 2014 har också varit gynnsamma. Arealen höstsådda grödor har också varit hög eftersom vädret hösten 2013 var gynnsamt för sådd. Högre hektaravkastning tillssammans med större spannmålsarealer totalt i år skapar alltså tillsammans spannmålskörden på 5,6 miljoner ton.

Årets totalskörd för oljeväxter, raps och rybs, uppskattas bli 0,3 miljoner ton, det är 8 % lägre än förra året. Skörden av höstraps uppskattas till 90 % av oljeväxtskörden. Det är främst minskande arealer av vårraps som påverkar att det blir lägre skörd av oljeväxter.

prognos

Hektarskördarna i tabellen är ett genomsnitt för Sverige. Prognosen säger inget om kvaliteten på de grödor som skördas. Preliminära skördar för Sverige publiceras den 14 november.

För 2013 har det inte redovisats några skördeuppgifter för höstrybs. Du kan läsa mer om skördeprognosen i vår pressmeddelande och i vårt statistiska meddelande.

// Ylva Olsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Rekordhög skörd av spannmål 5,6 miljoner ton

  1. Erik Brändström skriver:

    Hm, det blir alltså drygt 500 kg spannmål per svensk. Var det inte någon som sa att Sverige idag bara kan producera mindre än 50% av all mat som konsumeras inom landets gränser? Det kan då knappast gälla spannmål för jag måste erkänna att jag inte når upp till 500 kg spannmål själv/år. I varje fall inte i år. I varje fall inte själv och knappast ens om jag räknar med mina barn och fru.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s