Vart femte nötkreatur är ekologiskt

KorIgår publicerade vi siffror över den ekologiska djurhållningen i Sverige 2009-2013. Statistiken visar att 19 % nötkreaturen var omställda till ekologisk produktion 2013. Andelen mjölkkor och am/dikor var 14 % respektive 34 %. Även andelen får inom ekologisk produkton är hög, 21 % och andelen värphöns ligger på 13 %. För samtliga dessa djurslag har antalet och andelen ekologiska djur ökat sedan 2009.

Den ekologiska svin och slaktkycklingproduktionen är av mycket liten omfattning. Andelen svin inom den ekologiska produktonen ligger kring 1 % och andelen ekologiska slaktkycklingar är mindre än 0,5 %. Gemensamt för den ekologiska svin- och slaktkycklingsproduktionen är också att det inte skett några större förändringar i djurantalet de senaste åren.

I figurerna nedan visas utvecklingen av både antalet och andelen ekologiska djur för några djurslag sedan 2009.

ekodjur

Geografiskt återfinns närmare 25 % av samtliga ekologiska nötkreatur i Västra Götalands län. Den största andelen ekologiska nötkreatur står däremot Värmlands län för. Flest ekologiska får finns i Västra Götalands, Gotlands och Östergötlands län. Dessa tre län stod sammantaget för drygt 42 % av samtliga ekologiska tackor och baggar 2013. Störst

Siffrorna visar också att den genomsnittliga besättningsstorleken i de ekologiska nötkreatursbesättningarna och fårbesättningarna är betydligt större än genomsnittet för samtliga besättningar i Sverige. En ekologisk mjölkgård hade t.ex. i genomsnitt 82 kor år 2013. Genomsnittet för alla mjölkgårdar i Sverige var 74 kor.

//Ulf Svensson

 

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Husdjur och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vart femte nötkreatur är ekologiskt

  1. Pingback: 10 i topp kommuner med flest ekologiska tackor och baggar | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s