10 i topp kommuner med flest ekologiska tackor och baggar

ekoAntalet ekologiska tackor och baggar var år 2013 flest med 7 616 djur i Gotlands kommun. 24 % av tackorna och baggarna på Gotland var ekologiska.

På andra plats kom Linköpings kommun där 45 % av alla tackor och baggar var ekologiska. På tredje plats kom Kristianstads kommun.

Antalet ekologiska tackor och baggar ökar mest

Antalet ekologiska tackor och baggar var 56 900 år 2013. Det är en ökning med 80 % sedan år 2009. Mellan 2012 och 2013 ökade antalet tackor och baggar med drygt 7 %.

Besättningarna på företag med omställd ekologisk fårproduktion är avsevärt större än den genomsnittliga besättningen för samtliga fårbesättningar i Sverige. Antalet är 67 tackor och baggar i ekologiska besättningar att jämföra med 32 för samtliga besättningar.

Summerar man antalet omställda tackor och baggar i Östergötlands, Gotlands och Västra Götalands län så utgjorde de år 2013 drygt 42 % av antalet omställda tackor och baggar i Sverige. Av diagrammet framgår dock att andelen omställda tackor och baggar var störst i Östergötlands och Stockholms län med 34 % respektive 28 %.

tackor och baggar

 Vill du läsa mer om ekologisk produktion

Är du nyfiken på ekologisk produktion bloggade vi om det igår också. I vår databas under ekologisk produktion finns uppgifter om arealer och djur. Dessa uppgifter publiceras också i de statistiska meddelandena ekologisk djurhållning och ekologisk växtodling. Storleken på de ekologiska skördarna finns publicerade i det statistiska meddelandet Skörd för ekologisk och konventionell odling. Den 19 november kommer vi för första gången också att publicera uppgifter om storleken av den ekologiska slakten. Statistiken om ekologisk produktion är framtagen på ett sådant sätt att den är jämförbar med motsvarande statistik för den konventionella produktionen.

//Ulf Svensson

får_sten

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Husdjur och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s