Priserna på jordbruksmark minskar mellan åren 2012 och 2013

åker2

I fredags publicerade vi ett statistisk meddelande om priserna på jordbruksmark. Det genomsnittliga priset på jordbruksmark i Sverige sjönk med 2 % mellan år 2012 och 2013. Minskningen i pris var densamma mellan också mellan åren 2011 och 2012.

Det genomsnittliga priset för åkermark i Sverige beräknades år 2013 till 58 800 kr per hektar vilket är 4 % lägre än 2012 års prisnivå. Högsta genomsnittliga priset år 2013 står som vanligt Götalands södra slättbygder för med 173 300 kr per hektar medan Övre Norrland med 14 200 kr per hektar har det lägsta genomsnittspriset.

Även priset för betesmark har gått ner under 2013. En hektar betesmark kostade i genomsnitt 20 600 kr per hektar 2013 vilket är 11 % lägre än under år 2012.

Priserna ökar i Götalands södra slättbygder

Prisutvecklingen skiljer sig mellan de olika regionerna och vissa regioner har haft en fortsatt prisuppgång. Efter att priset sjönk under 2012 i regionen med de bästa markerna var det nu i Götalands södra slättbygder som det genomsnittliga priset på jordbruksmark under år 2013 steg mest i landet procentuellt sett med 18 %. Götalands mellanbygder var den region där genomsnittspriset på jordbruksmark sjönk mest med 14 % under 2013.

Utvecklingen av de genomsnittliga priserna på jordbruksmark, det vill säga både betesmark och åkermark i olika delar av landet från EU-inträdet fram till år 2013 redovisas i figur D. Det framgår att priserna skiljer sig kraftigt mellan olika regioner i landet. Markpriserna i det jordbruksdominerade Sydsverige ligger t.ex. i genomsnitt mer än 12 gånger högre än i Norrland.

//Ann-Marie Karlsson

diagram

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Priser och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s