Arbete på entreprenad vanligast

Antal Jordbruksföretag utan och med kombinationsverksamhet. De senare efter andel av företagets totala omsättning år 2013

kom

 

 

 

 

Idag publicerar Jordbruksverket ett Statistiskt meddelande om Jordbruksföretagens kombinationsverksamheter 2013. Kombinationsverksamheter är när jordbruksföretagarna till exempel skottar snö med sina traktorer, hyr ut lokaler eller har gårdsförsäljning. För många jordbruksföretag är detta viktiga inkomstkällor.

År 2013 hade drygt 24 500 företag någon form av kombinationsverksamhet. Det är marginellt fler än år 2010 när undersökningen genomfördes förra gången. Samtidigt har antalet jordbruksföretag minskat och därför har andelen företag med kombinations-verksamheter växt från 34 % till 37 %.  Den vanligaste formen av kombinationsverksamhet på jordbruksföretag år 2013 var arbete på entreprenad. Av företagen med kombinationsverksamhet hade 58 % av företagen någon form av arbete på entreprenad. Jämförelsevis var det cirka 20 % som ägnade sig åt den näst vanligaste verksamhetskategorin Turism, uthyrning och andra fritidsaktiviteter.

Andelen företag med kombinationsverksamhet var större bland företag med stora arealer åkermark än bland företag med små. Bland de företag som hade över 100 hektar åkermark bedrev 57 % någon form av kombinationsverksamhet, medan det med företag med mindre än 2 hektar var 33 %.

För en dryg fjärdedel av företagen med kombinationsverksamheter utgör dessa mer än 50 % av den totala omsättningen. Jämfört med 2010 års undersökning är det en något mindre andel av företagen, men minskningen är liten. Det vanligaste är att kombinationsverksamheterna utgör mindre än 10 % av omsättningen; så är fallet för fyra av tio jordbruksföretag med kombinationsverksamhet.

Johan Holmer

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s