Störst andel ekologiska tackor och baggar i Östergötlands län år 2013

tackoraI det senaste blogginlägget skrev jag om ekologiska kor. Nu har turen kommit till tackor och baggar. Flest ekologiska tackor och baggar fanns år 2013 i Västra Götalands län följt av Östergötlands län och Gotlands län. Summerar man antalet ekologiska tackor och baggar i de tre uppräknade länen så utgjorde de år 2013 drygt 42 % av det totala antalet ekologiska tackor och baggar i Sverige.

Av diagrammet nedan framgår att andelen omställda tackor och baggar var störst i Östergötlands och Stockholms län med 34 % respektive 28 %. Minst andel ekologiska tackor och baggar fanns i Blekinge och Skåne.

Det djurslag som relativt sett ökat mest inom den ekologiska produktionen är får.Antalet ekologiska tackor och baggar i Sverige var 56 900 djur år 2013. Det innebar att 20 % av det totala antalet tackor och baggar i Sverige var ekologiska. Siffran är en ökning från år 2012 då antalet var 53 100 tackor och baggar.

De ekologiska besättningarna är större

Den genomsnittliga besättningsstorleken är större för ekologiska fårföretag än den för samtliga fårföretagi Sverige. Antalet ekologiska tackor och baggar per företag var 67 stycken år 2013. Motsvarande siffra för samtliga företag med tackor och baggar i Sverige var 32.

//Ann-Marie Karlsson

tackor

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Husdjur och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s