Andelen certifierad ekologisk jordbruksmark i Sverige och Danmark

På Eurostats hemsida finns statistik över certifierade ekologiska arealer. I diagrammet nedan jämförs den certifierade ekologiska arealen jordbruksmark i Sverige med några länder i vår närområde. Vi kan se att den andel av jordbruksmarken som är certifierad för ekologisk produktion i Sverige är högre än i till exempel Nederländerna, Danmark och Tyskland.

cert

För Sverige finns siffror fram till och med 2013. Statistiken visar att den certifierade arealen (den röda linjen) har fortsatt att öka. Den var år 2013  cirka 15 %. Den totala arealen som brukas med ekologiska produktionsmetoder har ökat kontinuerligt under många år. Denna ökning fortsatte även under 2012 och 2013 om än med avtagande ökningstakt. Att ökningstakten avtagit beror på minskade arealer under omställning.

//Ann-Marie Karlsson

cert2

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Arealer och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s