Så stor del av jordbrukets intäkter är kostnader

I jordbrukets del av BNP, dvs sektorkalkylen kan man se jordbrukets intäkter och kostnader. Vi publicerade siffror för år 2013 förra veckan. I diagrammen nedan har jag tagit jordbrukets kostnader och dividerat dem med jordbrukets intäkter till producentpris. Begreppet jordbrukets intäkter till producentpris innebär att priserna redovisas utan stöd.

Diagrammet visar att köp av insatsmedel motsvarar 74 % avpengar jordbrukets intäkter. Exempel på insatsmedel är foder, gödselmedel, el och diesel. Avskrivningar det vill säga kapitalförslitning motsvarar 17 % av jordbrukets intäkter. Löner motsvarar 6 % och arrenden och räntor 5 % vardera. Totalt motsvarar dessa kostnader 108 % av jordbrukets intäkter exklusive stöd och ersättningar.

Stöd och ersättningar motsvarar år 2013 runt 17 % av jordbrukets intäkter exklusive stöd och ersättningar. Det innebär att om stöden också ses som en intäkt så är skillnaden mellan intäkter och kostnader ungefär 9 %. Skillnaden är det som kan användas för att betala ersättning till jordbrukarnas egna arbete och egna kapital.

//Ann-Marie Karlsson

eaass

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Ekonomi och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Så stor del av jordbrukets intäkter är kostnader

  1. Ping: Stöd och ersättningar till jordbruket | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s