Fascinerande fakta om större fårföretag

Jag gjorde ett blogginlägg om får- och fårföretag för några dagar sedan. Jag har fått kommentaren att jag hade för stort fokus på de små företagen. Det intressanta borde vara att se hur utvecklingen ser ut i de stora besättningarna. I de besättningar där fåren har en större betydelse för företagets ekonomi. Jag håller med, så Daniel här på enheten har gjort en specialbearbetning av våra register där han delade upp gruppen med mer än 49 tackor och baggar per företag på litet olika sätt. Resultaten är spännande att läsa.

får_sten

 

Antalet företag med stora besättningar ökar

fxTabellen visar att det år 2013 fanns 25 besättningar med 500 tackor och baggar eller fler. År 2005 var motsvarande siffra 10 stycken.

I tabellen redovisas också den procentuella ökningen av antalet företag mellan åren 2005 och 2013. Siffrorna visar att den procentuella ökningen har varit störst bland de stora företagen. Antalet företag med endast lamm och endast tackor och baggar är litet och minskar något. Det fanns endast 52 företag som enbart hade lamm och inga tackor och baggar år 2013.

Antalet får per företag år 2013

Om vi tar chansen att kolla litet extra på siffrorna från år 2013 kan vi se att antalet lamm i tackor oc baggar 1de besättningar som inte hade några tackor och baggar var litet, bara 513 stycken. Tabellen visar också att den vanligaste företags-storleken är mellan 1-49 får. Drygt 83 % av alla företag finns i den kategorin.

2 % av företagen har 20 % av antalet får

Knappt under 2 % av alla företag har en besättningsstorlek med minst 200 tackor och baggar. Totalt runt 20 % av alla får fanns i denna grupp år 2013.

sommarbete

Utvecklingen sedan år 197o

Utvecklingen går att följa från år 1970. Fram till år 1995 finns uppgifter under husdjur i den historiska delen av vår databas. De senaste åren bygger på specialbearbetnigen ovan. Statistiken visar att antalet företag med större fårbesättningar har ökat under perioden.

//Ann-Marie Karlsson

får stora

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Husdjur och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s