Flest mjölkkor per företag;106 kor i Hallands län

I det statistiska meddelandet om husdjur som vi just publicerat är det också möjligt att studera siffrorna på länsnivå. De visar att antalet mjölkkor per företag är störst i Hallands län med i genomsnitt 106 stycken. Antalet är lägst i Jämtlands län med 54 kor per företag.

besättningsstorlek kor

Jag tittade också på förändringen mellan åren 2010 och 2014, det vill säga de fyra senaste åren. En jämförelse visar att besättningarna har ökat mest i just Hallands län med 26 kor per företag. Skåne följer tätt efter med en ökning om 25 kor. I Jämtlands och Stockholms län är ökningen minst endast 7 kor per företag.

En fjärdedel av korna finns i besättningar med minst 200 kor

I diagrammet till höger tittar jag på andelen företag och andelen mjölkkor i olika mjölkkorbesättningsstorlekar. Totalt finns det 4 394 mjölk-företag och 344 300 mjölkkor i Sverige år 2014.

Det finns 252 företag med minst 200 kor. 81 400 kor finns vid dessa företag. Det innebär att 23 % av Sveriges kor finns vid 6 % av Sveriges mjölkföretag.

Det finns 760 företag med mellan 100 och 199 mjölkkor. Drygt 105 000 mjölkkor finns i denna grupp.

Sammantaget innebär det att mer än hälften av mjölkkorna finns vid företag med minst 100 kor.

I andra ändan av skalan finns 672 mjölkföretag med mindre än 25 kor. Endast 11 400 kor finns i denna grupp.

Var finns företagen med fler än 100 kor?

Av tabellen nedan framgår att flest företag med minst 200 kor finns i  Västra Götalands län med 44 företag, följt av Kalmar län med 42 företa och Skåne län med 41 företag.

antTittar man på antalet företag med mellan 100 och 199 kor så är det samma län som leder listan.

Av det statistiska meddelandet kan man också utläsa andelen företag med mer än 100 mjölkkor i förhållande till samtliga företag. De större företagen finns i större utsträckning i slättbygderna medan de mindre företagen är vanligare i Norrland.

I Västmanlands län har 40 % av företagen mer än 100 kor. I Skåne är motsvarandes siffra 37 % och i Halland 34 %.

I andra ändan av skalan finns Blekinge, Jämtland och Västerbotten där mindre än 15 % av företagen har 100 kor eller fler. Resultaten i Stockholm län och Norrbottens län är prickade av sekretesskäl så dessa läns andelar går inte att redovisa.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Husdjur och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s