Att bruka men inte äga

I dagarna kommer vi att skicka ut den arrendeprisundersökning vi gör vartannat år. Den kommer att skickas till runt 2 000 jordbruksföretagare som vi tror arrender mark.  Samtidigt fick jag ögonen på en intressant antologi om arrende: Att bruka men inte äga. med Anders Wästfelt som redaktör. Den var extra rolig att läsa eftersom många av kapitlen i boken beskriver utvecklingen med den statistik som tagits fram på jordbruksområdet under 1900-talet. Det finns t.ex. ett eget kapitel av Kristofer Jupiter som behandlar ”Vad säger statistiken om jordbruksarrenden i Sverige”.

Anders Wästfelt sammanfattar i sitt inledningskapitel två frågor som han menar är återkommande genom historien vad gäller förhållandet mellan ägare och arrendatorer- mellan ägande och brukande av mark.

  1. Den första är om rättigheten till mark ska tillhöra den som hävdar den, dvs. den som brukar den eller om rättigheten enbart handlar om rättigheten till marken (ägandet av territoriet i sig oavsett hur det används).
  2. Den andra handlar om vem som är den mest effektive brukaren av marken, dvs. om det är arrendatorn eller ägaren som för jordbrukets utveckling framåt.

I bokens olika kapitel beskriver författarna att:

  • arrendena har förändrats från att man tidigare oftare arrenderade en hel gård till sidoarrenden i kombination med redan ägd mark.
  • relationen arrenderad areal i förhållande till ägd areal har ökat samtidigt som den totala arealen minskat
  • den stora mängden sidoarrenden på större gårdar kan ses som att de större gårdarna ser ett värde i att arrendera mark men inte nödvändigtvis att äga den.
  • utvecklingen har gått från att en stor gård arrenderade ut till många små gårdar till att de större gårdarna arrenderar från de mindre.
  • i östra Sverige är arrende av hela gårdar vanligare än i västra Sverige

I boken finns också Jordbruksverkets chefsekonom Harald Svensson representerad. Han skriver att priserna för arrenden inte ökat lika mycket som priserna på jordbruksmark. Samtidigt har priserna på jordbruksmark ökat mera än priserna för skogsmark.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s