Andelen stöd i förhållande till jordbrukets intäkter är högst i Jämtland (33 %) och lägst i Halland (10 %)

pengar2För några dagar sedan publicerade vi ett statistiskt meddelande där vi fördelade jordbrukets värde för produktion av varor inklusive stöd efter län, storleksgrupp åkerareal och driftsinriktning. Statistiken visar att det län där produktionsvärdet är högst är Skåne följt av Västra Götalands län. Det län där stöden är högst i förhållande till intäkterna är Jämtlands län (33 %). De är lägst i Hallands län (10%).

Intäkterna är uppdelade efter:

  • Vegetabilier, d.v.s. värdet av skördarna av spannmål, oljeväxter, sockerbetor, potatis, foderväxter, köks-och plantskoleväxter samt frukt och bär. Foderväxter som vall som både produceras och konsumeras på samma företag ingår. Värdet av bete ingår däremot inte som ett värde i produktionen av jordbruksvaror.
  • Djur: I denna post ingår försäljning av kött och lagerförändringar för djur.
  • Animalieprodukter: I denna post ingår mjölk, ägg, honung och ull.
  • Stöd: Här ingår produktstöd t.ex. vissa nationella stöd som utgår från de djur som finns på ett företag och produktionsstöd dvs. stöd som gårdsstöd och miljöstöd. Investeringsstöd ingår inte.

Det finns ett antal poster som inte är fördelade eftersom de inte är möjliga att fördela per jordbruksföretag. Anledningen är att verksamheterna inte knutna till jordbruksföretag i Lantbruksregistret. Värden för drygt 2 084 miljoner animalier är ofördelade och består av hästuppfödning (547 miljoner), rennäring och hunduppfödning (680 miljoner) samt försäljning av honung och minkskinn (857 miljoner).

prodvärde

Genomsnittliga intäkter per företag

De genomsnittliga intäkterna och stöden per företag redovisas i diagrammet nedan. Den genomsnittliga intäkten per företag är högst i Skåne med runt 1,3 miljoner kr per företag. Gotlands län, Östergötlands lön och Kalmar län är andra län där den genomsnittliga intäkten per företag överstiger en miljon kr. Det genomsnittliga stödet som betalas ut per företag är högst i Östergötlands län följt av Gotlands län.

//Ann-Marie Karlsson

prodvärde1

 

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Ekonomi och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Andelen stöd i förhållande till jordbrukets intäkter är högst i Jämtland (33 %) och lägst i Halland (10 %)

  1. Ping: Stöd och ersättningar till jordbruket | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s