Årets skörd av höstvete den högsta någonsin.

Den rekordhöga skörden av höstvete bidrar till hög spannmålsskörd år 2014. Den odlade arealen av höstvete ökade med 82 % jämfört med förra året och med 27 % jämfört med femårsgenomsnittet. Samtidigt blev hektarskörden av höstvete hög 7 060 kg per hektar. Det innebär att totalskörden av höstvete beräknas till 2,7 miljoner ton, vilket är en dubblering jämfört med föregående år och den största höstveteskörden som redovisats någonsin. Drygt 47 % av årets totala spannmålsskörd utgörs av höstvete.

Totalt för riket beräknas spannmålsskörden till närmare 5,7 miljoner ton. Den är därmed 14 % större än förra årets spannmålsskörd. Totalskörden av raps och rybs beräknas till 321 700 ton, vilket nästan är i nivå med förra årets resultat och 9 procent mer än femårsgenomsnittet. Den officiella statistiken bygger på en preliminär beräkning baserad på uppgifter som drygt 1 000 lantbrukare lämnat till Statistiska centralbyrån. Siffrorna på riksnivå brukar dock variera mycket litet i jämförelse med den slutliga statistiken som publiceras i april.

skörd höstvete

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Skörd och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s