Mest arbetstid per sysselsatt på Gotland

Antalet sysselsatta och antalet arbetade timmar i jordbruket är olika i olika delar av landet. Överlägset störst är de i Västra Götaland och Skåne län. Två stora län med mycket jordbruk. Undersöker vi istället kvoten mellan dessa, årsarbetstid per sysselsatt, framträder en lite annorlunda bild där Skåne och en rad andra län hamnar i ett högre intervall än vad Västra Götaland gör. Gotlands län är det län som har mest mängd arbetstid per sysselsatt. Det innebär alltså att det är färre personer som arbetar desto mer. En antydan om att företagsstrukturen inom jordbruket ser olika ut i olika delar av landet.

AWU-sysselsatt-1

Minskad sysselsättning i jordbruket

Uppväxt på en bondgård på -80 och -90 talet har jag upplevt arbetet i jordbruket på nära håll. Känt svetten rinna och fått förstörda händer, fått blåmärken och massor med motion när jag gjort alltifrån att köra hö, utfodra djur till att hjälpa till med den förhatliga stenplockningen. Föga reflekterade jag då över att jag faktiskt var en del av sysselsättningen i jordbruket, en del i en minskande skara.

Den senaste statistiken från Jordbruksverket visar att sysselsättningen i jordbruket minskar. Både antal sysselsatta och antalet arbetade timmar är lägre i den undersökning Jordbruksverket genomförde 2013 jämfört med 2010. Främst minskar sysselsättningen bland stadigvarande sysselsatta män på enskilda företag. Bland tillfälligt sysselsatta är situationen ganska oförändrad och på de juridiska företag uppmäts ett högre antal sysselsatta 2013 än 2010 men förändringen är inom felmarginalen.

Situationen är likartad för antalet arbetade timmar som i vårt Statistiska meddelande redovisas som årsarbetstider (årsverken). Mängden minskar bland stadigvarande anställda i enskilda företag men ökar bland sysselsatta i juridiska företag.

I vårt Statistiska meddelande visar vi även att företagarna i enskilda företag blir äldre, över 65 år är 2013 den största enskilda åldersgruppen enligt vår indelning. Detta var inte fallet 2010. Det framkommer även att andelen kvinnor bland de sysselsatta är 43 %.

Tobias Elmquist

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Sysselsättning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s