Så här mycket kött, ägg och mjölk produceras ekologiskt

Ekologisk produktion har diskuterats livligt den senaste veckan. Gör det dig nyfiken på att veta mera? Hur stora är egentligen skillnaderna i hektarskördar mellan ekologiska och konventionella grödor? Hur många djur är ekologiska? Är det de stora eller små företagen som satsar på ekologisk produktion? Svaren hittar du i vår statistik om ekologisk produktion. Idag publicerar Jordbruksverket ett statistiskt meddelande över hur mycket mjölk, kött och ägg som produceras med ekologiska produktionsmetoder år 2013.

En samlad bild av ekologisk produktion

Tidigare under året har vi publicerat uppgifter om den areal som odlas ekologiskt, storleken på ekologiska skördar samt antalet djur som är ekologiska. Det innebär att vi nu genom den officiella statistiken kan ge en samlad bild av den ekologiska produktionens omfattning. Dessutom överensstämmer definitioner med övrig statistik inom området så omfattningen av den ekologiska produktionen kan jämföras med och ställas i relation till den konventionella produktionen.

Avstannande utveckling för ekologisk mjölk

Invägningen av ekologisk mjölk har ökat kontinuerligt under många år. År 2013 var invägningen till mejeri 366 305  ton vilket är en marginell ökning från år 2012 då den var 364 034 ton. 13 procent av den mjölk som levererades till mejerier 2013 var producerad på ekologiska mjölkgårdar. Det var ungefär samma andel som 2012.

ekomjölk

Ekologisk slakt

Slakten av ekologiskt uppfödda nötkreatur och får, i vikt, ökade med 11 respektive 6 procent mellan 2012 och 2013. Sedan 2009 har slakten av ekologiska nötkreatur ökat med 40 procent och motsvarande ökning för får var 48 procent.

I figuren nedan redovisas andelen slakt, i vikt, av ekologiskt uppfödda djur i förhåll­ande till den totala slakten av respektive djurslag. Figuren visar att i jämförelse med den totala slakten är det egentligen bara för nötkreatur och får och lamm som slakten av ekologiskt uppfödda djur når upp till större andelar. Andelen svin och slaktkyckling är låg.

ekoslakt

Ökad invägning av ekologiska ägg

År 2013 var invägningen av ekologiska ägg 13 253 att jämföra med 12 422 år 2012. Det innebär en ökning med 7 procent mellan 2012 och 2013. Andelen ägg som producerades med ekologiska produktionsmetoder uppgick 2013 till 13 procent. Andelen har minskat något de två senaste åren vilket alltså innebär att den totala invägningen av såväl konventionella som ekologiska ägg har ökat.

//Ulf Svensson

äggeko

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Animalieproduktion och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s