Stor höstsådd i år igen bådar gott för nästa års skörd

Efter flera år då ihärdiga regn försvårat möjligheterna till höstsådd har väderförhållandena under de två senaste åren varit gynnsamma för höstsådd. Totalt uppskattas årets höstsådd av spannmål och oljeväxter till 544 600 hektar. Det kan jämföras med förra årets höstsådd som var 537 000 hektar.  Av höstvete, som är den vanligaste höstsådda grödan, såddes den här hösten totalt 378 900 hektar. Det är i nivå med förra höstens stora areal och 18 procent mer än femårsgenomsnittet.  Även sådden av rågvete, råg och höstkorn är i nivå med förra årets sådd.

Det har såtts 87 000 hektar höstraps den här hösten, vilket är i samma storleksordning som förra året. Jämfört med femårsgenomsnittet är det en ökning med 20 procent. Mer än 53 procent av höstrapsarealen finns i Skåne.

figur

Höstsådda grödor ger högre skörd än vårsådda grödor

Höstsådda grödor ger högre skördar än vårsådda grödor vilket innebär att om också vädret under resten av odlingssäsongen blir gynnsamt är grunden lagd för en god skörd år 2015. Vi har tidigare skrivit om genomsnittliga avkastning per hektar för höstvete, vårvete, havre, vårkorn.

Höstsådd av ekologiskt odlade arealer

I det statistiska meddelandet redovisas också höstsådd av ekologiskt odlade arealer. Statistiken visar att höstsådden av spannmål ökat något jämfört med förra året.

Både inom den ekologiska och den konventionella odlingen är höstvete den höstsådda gröda som det odlas mest av. Andelen höstvete är dock lite lägre inom den ekologiska än inom den konventionella odlingen. Råg och rågvete odlas tvärtom i något större utsträckning inom den ekologiska odlingen. Västra Götaland är det län där det finns mest höstsådd areal som ska odlas ekologiskt, sammanlagt 8 600 hektar av de totalt 32 200 hektar som såddes hösten 2014.

Sådden av höstraps som ska odlas ekologiskt uppskattas till 3 600 hektar.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Arealer och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s