Hektarskörden av stärkelsepotatis 5 % högre i år jämfört med 2013

I idag publicerar vi preliminära skördar för potatis år 2014. Potatis för stärkelse odlas främst i Skåne, Blekinge och Kalmar län. Hektarskörden beräknas till 44 030 kilo per hektar vilket är 5 procent högre än föregående år. Den totala skörden beräknas till 270 300 ton, vilket är 6 procent högre än föregående års resultat.

potatisDen svenska skörden av matpotatis beräknas för riket till 550 000 ton på riksnivå. Det är i nivå med 2013 års slutliga totalskörd, men uppemot 2 procent lägre än femårsgenomsnittet. Hektarskörden av matpotatis inklusive färskpotatis beräknas för år 2014 till 31 200 kilo per hektar, vilket är i nivå med föregående års slutliga hektarskörd.

hektarskörd potatis

Hur har vädret påverkat årets potatisskörd?

Våren var kylig och grödorna fick på många håll en sen start. Enstaka odlare har lämnat uppgifter om frostskador på blasten så sent som vid midsommartid. Redan i slutet av juni kom rapporter om angrepp av bladmögel i potatisodlingar i södra Sverige. Sommaren blev varm och torr och angreppen av bladmögel blev inte så kraftiga som först befarades. I de östra delarna av landet drabbades grödorna av torka. Hösten var överlag mild. I norra Sverige fick dock några odlingar lämnas obärgade på grund av stark frost redan i september. I södra och västra Sverige fick arealer till slut lämnas obärgade på grund av att rikliga regn gjorde det omöjligt att ta upp, trots att skörden kunde fortgå långt in i november. Enstaka odlingar dränktes dock redan tidigare på säsongen av lokala kraftiga skyfall och enskilda brukare drabbades hårt.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Skörd och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s