Sveriges utrikeshandel med jordbruksvaror och livsmedel ökar

Sveriges import av jordbruksvaror och livsmedel 2013 uppgick till strax under 110 miljarder kronor (+ 6,4 procent jämfört med 2012) vilket kan jämföras med drygt 63 miljarder kronor (+ 8,9 procent jämfört med 2012) för exporten. Detta innebär att Sverige är nettoimportör av jordbruksvaror och livsmedel, uttryckt i värde, med ett underskott i handeln på drygt 46 miljarder kronor. I sammanhanget kan det också nämnas att Sveriges totala värdemässiga import och export av varor 2013 minskade med 6,4 respektive 6,7 procent men att Sverige totalt sett är nettoexportör.

Fisk, kräft- och blötdjur var den klart största produktgruppen 2013 både vad gäller import och export. Gruppen fisk, kräft- och blötdjur består främst av vidareexport av norsk lax. Om vi därför exkluderar fisk från handelsstatistiken är de två största produktgrupperna på importsidan frukt och grönsaker samt kött och köttvaror med ett värde på 17,7 respektive 12,1 miljarder kronor. Dessa två produktgrupper är också de där underskottet (det vill säga skillnaden mellan import och export) är störst, vilket framgår av figuren nedan.

importUnderskottet för frukt och grönsaker uppgick till 14,8 miljarder kronor vilket är normalt då Sverige av främst klimatmässiga skäl inte kan producera ett stort antal frukter och grönsaker såsom exempelvis apelsiner, bananer och paprika. Underskottet för kött och köttvaror uppgick till 10,2 miljarder kronor 2013 vilket är mer än en fördubbling sedan 2004 då det uppgick till 4,6 miljarder kronor. Vid en jämförelse av underskottet i ton för köttslagen nöt, gris, fågel och lamm under 2013 jämfört med 2004, så ser man en ungefärlig fördubbling för fågel (från 33 tusen till 69 tusen ton och lamm från 5 tusen ton till 11 tusen ton). Underskottet för nöt har ökat från 84 tusen ton till 122 tusen ton. Underskottet för griskött har ökat mest från 34 tusen ton till 117 tusen ton. Den svenska självförsörjningsgraden av kött och köttvaror sjunker vilket innebär att Sverige blir mer och mer importberoende för att täcka den inhemska konsumtionen.

De största produktgrupperna på exportsidan 2013 var diverse livsmedel (7,2 miljarder kronor) samt spannmål (6,7 miljarder kronor). Dessa produktgrupper har ett nettoöverskott, utryckt i värde, på 0,1 respektive 1,1 miljarder kronor. Bara två ytterligare produktgrupper har ett överskott i utrikeshandeln med jordbruksvaror och livsmedel, nämligen tobak och tobaksvaror samt levande djur.

//Lars-Anders Strandberg

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Internationellt och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s