Fördubblad grönsakskonsumtion sedan 1980

Idag publiceras livsmedelskonsumtionen i Sverige med siffror fram till och med 2013. Siffrorna visar att totalkonsumtionen av grönsaker, eller köksväxter, har fördubblats sedan 1980. Konsumtionen har under perioden 1980–2013 ökat från 41 kg till 81 kg per person och år. Främst är det konsumtionen av färska och frysta köksväxter som har ökat, från 32 kg till 66 kg per person och år. Konsumtionen av beredda köksväxter har också ökat, från 9 till 15 kg per person och år.

grönsakEnkelt förklarat kan man säga att konsumtionen beräknas som Produktion + Import – Export dividerat med medelbefolkningen i landet aktuellt år. Detta innebär att statistiken visar livsmedel tillgängligt för konsumtion, alltså inte vad Sveriges befolkning faktiskt äter.

grönsakStatistiken tas fram årligen och publiceras cirka ett år efter referensårets utgång, detta innebär att 2014 års siffror kommer att publiceras, den 15 december 2015.

Mer information finns i det Statistiska meddelandet JO 44 SM 1401, data finns också i Jordbruksverkets statistikdatabas.

//

Monica Eidstedt

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Konsumtion. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s