Statistik om viltskadornas omfattning år 2014

Inom SCB:s skördeundersökningar brukar många lantbrukare lämna spontana kommentarer om varför skörderesultatet blev sämre än väntat. Skador orsakade av vildsvin, hjortdjur, tranor och gäss förekommer ofta som en förklaring till låga skördenivåer.

Flera lantbrukare har också uppmanat SCB att samla in uppgifter om viltskador tillsammans med frågorna om skörden, eftersom viltskador är ett stort problem. Under 2014 har uppgifter gällande omfattningen av viltskadorna, på uppdrag av Jordbruksverket,  samlats in från alla jordbruksföretag som varit med i skördeundersökningarna. Resultaten kommer att redovisas som officiell statistik under våren 2015.

Lantbrukarna har fått redovisa hur stor andel av den förväntande skörden som har förstörts av viltet under 2014. Det ungefärliga skördebortfallet på grund av viltskador skulle anges i procent av den väntade totalskörden, som grödan hade gett ifall viltskadorna inte hade inträffat.

Skördebortfallet fördelades även på de djurslag som orsakat skadorna. Valbara djur var: Vildsvin, Älg, Kronhjort, Dovhjort, Rådjur, Tranor, Gäss, Svanar, Duvor, Kråkfåglar, Grävling, Sork, Björn och Annat vilt. Om ”Annat vilt” valdes skulle det aktuella djurslaget noteras. Om lantbrukaren inte visste vilket eller vilka djurslag som orsakat skadorna fanns möjlighet att ange ”Vet ej djurslag”.

Även storleken på den viltskadade arealen efterfrågades för varje gröda. Här skulle både areal som blivit helt obärgad på grund av viltskador och areal där grödan endast delvis blivit skadad medräknas

Det fanns också en fråga som handlade om huruvida förekomsten av vilt påverkat valet av de grödor som odlas. Det kan ju nämligen vara så att lantbrukaren inte har några viltskador att redovisa därför att de attraktiva grödorna inte längre odlas. Här fanns möjlighet att ange de djurslag som haft inverkan på valet av grödor.

//Gerda Ländell

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Skörd och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s