Jag räknar kossor! men varför då?

svartkoNär jag får frågan vad jag gör på mitt arbete så brukar jag lite skämtsamt svara att jag räknar kor. Mitt sätt att svara ger naturligtvis upphov till en hel del putslustiga kommentarer av både rumsren och icke rumsren karaktär, men faktum är att just räkna kor är en av de uppgiftersvartko som jag har i mitt arbete som statistiker på Jordbruksverket. Eller kanske mer korrekt jag tar fram statistik över antalet kor i Sverige vid en viss tidpunkt. Nu är ju inte kor det enda jag räknar utan det finns naturligtvis andra djur som vi också behöver ta fram uppgifter om. Som statistiker på Jordbruksverket blir man också mer eller mindre mycket inblandad i all den statistik som framställs inom jordbruksområdet.

Varför räknar vi kor?

Följdfrågorna på mitt svar blir ofta: Men behöver man verkligen ha någon som räknar antalet kor? Varför behöver vi veta det? Det kan väl inte vara så svårt att räkna hur många djur som finns?

Visst är det så att man kanske inte kan jämföra koräknandet med en person som dagligen räddar liv på människor. Att det fanns 344 000 mjölkkor i Sverige i juni 2014 säger kanske i sig inte så mycket (såvida man inte får frågan på en tipspromenad) men ställer man den i relation till att nästan en tredjedel av antalet mjölkkor försvunnit sedan 1995 utan att den totala mjölkproduktionen förändrats nämnvärt eller att antalet företag med mjölkkor halveras ungefär vart 10:e år så framstår information som är mycket mer intressant än siffran 344 000 i sig. Mjölk är dessutom ett viktigt livsmedel. Visst vill vi ha koll på den mjölk våra barn dricker?

Antalet kor är en pusselbit som tillsammans med en massa andra pusselbitar skapar en förståelse och bild av hur Sverige ser ut och utvecklas. Det är den informationen som personer, företag och myndigheter behöver för att i olika beslutssituationer kunna fatta så välgrundade beslut som möjligt. EU har dessutom en jordbrukspolitik där kor och mjölkproduktion är viktiga. Antalet kor behöver därför räknas på samma sätt i alla EU-länder så att vi också i EU tillsammans kan fatta välgrundade beslut.kora1

Är det svårt att räkna kor?

Vad är då svårigheten med att räkna antalet kor? koraEgentligen är uppgifterna som beräknas över antalet kor inte speciellt svåra att ta fram. Det finns ju numer ett nötkreatursregister där alla levande nötkretaur ska vara anmälda samt varje händelse som sker för djuret (förflyttning, kalvning mm) ska noteras av djurhållaren. Vi kan alltså göra uttag från registret vilket datum som helst. Även om det är ett register så finns det problem att jobba med och utveckla. Det går tex inte från registret särskilja om en ko är en mjölkko eller en ko som används för att föda upp kalvar, där måste vi använda modellberäkningar för att på ett så kvalificerat sätt som möjligt få en uppskattning på antalet mjölkkor.

Vad kommer att hända 2015?

amdikor2Vi kommer att fortsätta räkna kor även 2015. Utmaningen blir att på ett ännu bättre sätta uppskatta antalet mjölkkor, men också att utveckla de uppgifter om antalet av de djur som vi redovisar som är avsedda att gå till slakt. Vi kommer också fortsätta att räkna övriga djur i lantbruket (främst får, grisar och fjäderfä). Här är utmaningen lite mer komplex då det inte finns färdiga register för de enskilda djuren utan vi måste gå ut men en enkät till ett urval av jordbruksföretagen. Utmaningen som man statistiker ställs inför är att på alla möjliga sätt försöka minska urvalsstorleken (antalet utskickade enkäter) utan att kompromissa med kvaliteten i de siffror vi publicerar.

Under 2015 kommer vi att publicera antalet nötkreatur i december 2014 den 22 februari och antalet husdjur i juni 2015 den 15 oktober.

// Anders Grönvall

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Husdjur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s