Statistik om åker och bete

Nu i juletider får vi åter träffa tomten, eller tomtarna kanske är det rätta? För det verkar ju som att vi träffar olika tomtar, för hur ska han annars hinna dela ut alla julhälsningar? Vilken tomte får ni träffa? Jag är uppväxt i Alingsås i Västra Götalands län och när jag var liten fick jag varje jul träffa ladugårdstomten, det är den tomten som hjälper djuren i ladugården när inte människorna är där. Han ser till så att hästar, kor, får, getter, katter och alla andra djur på gården har det bra och ger dem skydd. Sedan många år tillbaka får jag i stället träffa en tomte som har lite närmare till staden, eftersom jag inte längre firar julafton med släkten på landet.

Varje år kommer alltså tomten hem till oss och ser hur vi har det men har ni funderat på hur det ser ut hos honom. Hur hittar tomten och alla hans tomtenissar mat? Var finns mark för honom att odla? Om vi nu tänker oss att tomten bor i Sverige, var är bästa platsen?

Jag tror att tomten bor norr om polcirkeln, detta innebär att han bor i Norrbottens län. Norrbottens län är det största länet i Sverige med knappt 97 300 km2 (9,7 miljoner hektar), detta motsvarar knappt en fjärdedel (23,8 %) av Sveriges totala landareal. Knappt 0,4 % (36 300) av Norrbottens totala landyta består av jordbruksmark, vilket är det minsta länet i Sverige avseende jordbruksmark. Här borde det finnas mycket mat för renarna. På Sametingets hemsida finns information om var renar trivs och vad de äter.

ren”Renen är ett flocklevande hjortdjur som lever i de nordliga delarna av Europa, Asien och Nordamerika. Renen är idisslare och har en unik förmåga att smälta lav.

På sommarhalvåret äter den gräs, örter och löv.

På vintern är den huvudsakliga födan renlav, ibland hänglav uppblandat med ljung och kråkbär. På vinterhalvåret förekommer också stödutfodring med pellets. ”

Om man däremot tänker att tomten bor där det finns mycket mark att odla så borde han bo i södra Sverige, närmare bestämt i Västra Götalands län, där finns 193 000 hektar vall och grönfoder, vilket är 17 % all vall och grönfoder i Sverige. Det kanske var så att jag bodde granne med tomten när jag var liten utan att veta om det…

Om ni vill veta mer om hur mycket åker- och betesmarker det finns i Sverige samt vad man odlar för olika grödor så publiceras informationen i Jordbruksmarkens användning 2014 den 4/2-2015.

// Ylva Olsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s