Julblomster

Julens blommor är vackra och populära. År 2013 producerades det ”julblommor” (julstjärnor, amaryllis och hyacint) till ett värde av nästan 143 miljoner kronor i Sverige. Amaryllis var den mest producerade julblomman. Den härstammar från Sydamerika och kom till Europa på 1700-talet. På latin har den släktnamnet ”Hippeastrum” som betyder ”ryttarstjärna”. Förr eftersträvade man stora enfärgade blommor, medan det numera finns många olika sorter som kan se ut som spindlar eller fjärilar och kan vara såväl prickiga som randiga.

Julstjärnan är den näst mest producerade julblomman i Sverige. Den kommer ursprungligen från Mexiko där den kallas ”den heliga nattens blommor” och i vilt tillstånd blir den upp till fem meter hög. Dess vetenskapliga artnamn är ”pulcheriima” som betyder ”mycket vacker” eller ”vackrast”. Enligt aztekerna fick julstjärnan sin färg när en gudinna dog och hennes blod droppade ner på blommans blad och färgade dem röda. För aztekerna var rött en helig färg och julstjärnan ansågs helig och symboliserade renhet.

Till Europa kom den på 1900-talet och i Sverige fick den sitt genombrott på 1960-talet. Julstjärnan har till och med en egen dag – den 12 december – som firas över hela Europa. Numera finns runt 30 olika sorter, allt från den klassiska röda till olika enfärgade, glittriga, flerfärgade och spräckliga varianter. Har man en vit julstjärna kan man med en vanlig sprayflaska och lite hobbyfärg måla sin julstjärna till valfri färg om man så önskar. Sprayar man dessutom lack ovanpå så håller färgen ett tag.

//Pernilla Lundqvist

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s