Tufft läge i jordbrukets ekonomi

I början av december publicerade vi en prognos för utvecklingen i jordbrukets ekonomi 2014 enligt EAA (Ekonomisk kalkyl för jordbrukssektorn). Där gör vi bedömningen att företagsinkomsten, som ska täcka kostnaden för eget arbete och kapital för jordbruksföretagarna, minskar jämfört med 2013. Minskningen är marginell och detta kan ju tyckas relativt odramatiskt men om prognosen stämmer har företagsinkomsten minskat fyra år i rad.

1 pengarMellan 2010 och 2013 ökade jordbrukssektorns totala produktionsvärde med 9 %. Men detta värde åts upp och mer därtill av kostnadsökningar på drygt 14 %. Eurostat, EU:s statistikkontor, använder sig av några indikatorer för att mäta lönsamheten i jordbruket. En av indikatorerna som används är real företagsinkomst per oavlönat årsverke och den redovisas i figuren nedan. För Sveriges del har denna minskat med drygt 30 % mellan 2010 och 2013 och låg 2013 på nästan samma nivå som 2002, om än på en högre nivå än bottenåret 2009.

index

Prognosen för 2014 pekar på ytterligare en liten minskning. 2014 års resultat räddas enligt prognosen av en stor spannmålsskörd som kompenserar för sjunkande spannmålspriser, förhållandevis höga avräkningspriser på mjölk under inledningen av året i kombination med ökad mjölkproduktion samt stabilt kostnadsläge.

Vi har ingen kristallkula som kan förutsäga 2015 års resultat för jordbruket men de fallande avräkningspriserna på mjölk under 2014 är ett orosmoment eftersom mjölkproduktionen står för cirka 20 % av värdet av jordbrukets produktion. En fortsatt nedgång i avräkningspriserna för mjölk skulle avsevärt kunna försämra resultatet.

Publiceringar under 2015:

  • EAA – Ekonomisk kalkyl för jordbrukssektorn,    Preliminär utveckling 2013–2014      publicering 5 februari
  • EAA – Ekonomisk kalkyl för jordbrukssektorn,   2003–2014  publicering 1 oktober
  • EAA – Ekonomisk kalkyl för jordbrukssektorn,Prognos för utvecklingen 2014–2015        publicering 3 december

//Ulf Svensson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Ekonomi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s