Animalieproduktion -Nytt år, ny ansvarig, nya möjligheter. Eller?

Animalieproduktion är ett Statistiskt meddelande (SM) som en gång i månaden ger en lägesrapport om den djurrelaterade produktionen i landet. Statistiken visar dels antal och vikt för slakten av nöt, svin, hästar, får och fjäderfä, dels mängden invägd mjölk och produktionen av mjölkprodukter samt mängden invägda ägg. Så långt någon kan minnas, eller åtminstone så långt tillbaka som Jordbruksverkets online-arkiv sträcker sig, har detta SM publicerats punktligt och utan korrigeringsbehov en gång i månaden av Marjatta på Statistikenheten. Men allting har sitt slut och om några månader går Marjatta i en välförtjänt pension. Det tunga ansvaret att publicera regelbunden och felfri animaliestatistik faller då på mina axlar. Så vilka förändringar kommer detta att medföra nästa år?

Slakt av nöt och kyckling ökar

Statistiken i Animalieproduktion publiceras med två månaders förskjutning. Det innebär att data från oktober är den senaste ni kan hitta hos oss, i skrivande stund. Om vi nu under årets sista dagar sammanfattar rubrikerna från 2014 års rapporter så här långt ger de en översiktlig bild av trenderna inom svensk animalieproduktion. Slakten av nöt och kyckling har haft en stabil ökning under året, medan slakten av svin förändrats relativt lite. Trots en ökad mjölkinvägning har produktionen av konsumtionsmjölk minskat. Allt mer av mjölken tycks användas för att producera andra mjölkprodukter än sådana vi dricker.

Mjölk, 1000 ton Jan-Okt
År 2012 År 2013 År 2014
Invägd mjölk 2 403 2 397 2 457
Konsumtionsmjölk 717 716 674

Sådan information är förstås viktig för både den Europeiska Unionen och oss på Jordbruksverket för att kunna göra marknadsbedömningar. Trots att statistiken över  Animalieproduktion numera till stor del regleras av direktiv och förordningar från EU, så har den publicerats sedan långt innan Sveriges EU-medlemskap. Den är nämligen viktig även för branschorganisationer och enskilda företag som behöver göra kalkyler och prognoser. Rimligtvis borde en och annan jordbrukare kika på den här statistiken emellanåt också!

Slakt, 1000-tal djur Jan-Okt
År 2012 År 2013 År 2014
Nöt, storboskap 325,67 327,06 336,62
Svin 2 185,31 2 150,71 2 157,26
Fjäderfä 40 593,35 42 134,95 44 706,34

Kontinuerliga bedömningar och analyser av trender och marknadslägen är alltså statistikens främsta användningsområden. För den typen av användare är regelbundenhet och långsiktig jämförbarhet A och O, nya grepp och häftiga presentationstekniker är det inte. Så vad kommer hända med Animalieproduktion nästa år när jag axlar manteln? Som ni säkert förstår blir det inga stora förändringar. Faktum är att ambitionen är att läsaren inte ska märka någon skillnad alls. Jämförbarheten över tid ska bevaras och därför blir det inga nyheter varken i SM:ets utformning eller i den underliggande metoden. Men ett sådant här gyllene tillfälle att göra förbättringar måste ändå utnyttjas och inom hanteringen av datamaterialet finns det potential. Genom att automatisera ännu mer av datahanteringen hoppas jag kunna minska risken för fel samtidigt som arbetsinsatsen minskar.

Marjatta, min företrädare, är känd för den höga kvalitet hennes rapport alltid har hållit. Måtte jag kunna fylla hennes skor.

// Johan Holmer

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s