Mer än jordbruk

När mörkret blir tätare och året gått mot sitt slut går även det svenska jordbruket ned i aktivitet. När årets vårbruk, betessläpp, slåtter, spannmålsskörd, höstbruk mm är avklarat så blir tiderna lugnare för de som sysslar med traditionellt jordbruk. Fortfarande finns mycket att göra även under den mörka årstiden. Förutom det uppenbara att sköta sina djur och underhålla maskiner, byggnader mm eller arbeta i skogen så visar Jordbruksverkets statistik att många arbetar med kombinationsverksamheter. Allt från entreprenadverksamhet till gårdsförsäljning.

I höst har Jordbruksverket redovisat statistik över både sysselsättning i jordbruket och förekomsten av kombinationsverksamhet i jordbruket. Vi har till exempel visat att andelen företag med kombinationsverksamheter 2013 var 37 %, att antalet sysselsatta i jordbruket var nästan 173 000 personer och att personer över 65 år är den största åldersgruppen bland företagare inom jordbruket. Statistiken kommer från den strukturundersökning av jordbruket som genomfördes under sommaren 2013. Resultat från den har rapporterats i olika Statistiska Meddelanden under våren och sommaren och som dessa på hösten. Nästa strukturundersökning planeras till år 2016.

En siffra som tidigare inte redovisat är hur många som faktiskt arbetar i kombinationsverksamheter i jordbruksföretag. 2013 hade var tionde företagare kombinationsverksamhet som huvudsaklig sysselsättning. Var fjärde hade kombinationsverksamhet som bisyssla och resterande 65 % av företagarna arbetade inte med någon kombinationsverksamhet.

sysselsättningBland företagarnas partners (make/maka/sambo) så är andelen som arbetar med kombinationsverksamhet lägre. 4 % har det som huvudsyssla, 14 % har det som bisyssla medan 82 % inte arbetar i kombinationsverksamheten.

Kombinationsverksamheten är först och främst en bisyssla men för var tionde jordbruksföretagare så är det alltså huvudsysslan och jordbruket därmed en bisyssla. En intressant bild av de svenska jordbruksföretagens varierande struktur. En bild som visar att jordbruket numera består av mycket mer än bara jordbruk. Kanske är det färre jordbruksföretagare än man kan tro som hinner ta det lugnt under den mörka årstiden?

// Tobias Elmquist

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Sysselsättning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s