Julbordets hälsosamma inslag

Nu när årets stora matfester är över kan det vara dags att se tillbaka på vad vi åt. Fisk har en självklar plats på julbordet.  Fiskar som främst förknippas med julen är så klart lutfisken men också olika varianter av lax och inlagd sill. Jag kommer tyvärr inte kunna bjuda på specifik lutfiskstatistik däremot följer här ett par intressanta siffror om det svenska vattenbruket och närmast ett par rader om konsumtionen av fisk.

Sillen finns med på de flesta julbord och under år 201sill3 var direktkonsumtionen av sillkonserver 3 kg per person och år. Det är en ökning med 54 % sedan år 1980. Totalt sett har direktkonsumtionen av konserver och beredd fisk (t.ex. saltad fisk, rökt fisk, kaviar, fiskbullar, kräftdjur) ökat med 53 % sedan år 1980 till 12 kg per person år 2013.

Med direktkonsumtion avses de totala leveranserna av livsmedel från producent till enskillda hushåll och storhushåll samt producenternas hemmaförbrukning. Direktkonsumtionen avser därför inte vad befolkningen faktiskt äter utan snarare den mängd vi köper hem till vårt hushåll och får på tallriken på en restaurang.

Vad gäller odling av fisk så har det förekommit länge iFiske, kasseodling, vattenbruk, akvakultur Sverige. Syftet är bland annat att förstärka de naturliga bestånden samt för att kompensera för bortfall av naturliga reproduktionsområden vid t.ex. utbyggnad av vattenkraft. År 2013 producerades inom svenskt vattenbruk 9 888 ton matfisk i slaktad vikt, vilket motsvarar 11 663 ton i beräknad hel färskvikt. Av den slaktade fisken stod regnbåge för 84 %.

Vidare producerades bl.a. 1 808 ton röding och 1 702 ton musslor. Det sammanlagda värdet av all produktion för konsumtion har beräknats till 357 miljoner kronor. Produktionen av sättfisk och sättkräftor skattas till 1 016 ton. Även här är regnbåge den dominerande arten. Värdet av produktion för utsättning beräknas till 78 miljoner kronor. För den som vill veta mer om produktionen inom svenskt vattenbruk hänvisar jag till det Statistiska meddelandet Vattenbruk 2013, JO 60 SM 1401. Nästa års upplaga, referensår 2014, kommer ut 20 augusti 2015.

//Emma Wixe

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s