Jordbruksekonomiska undersökningen (JEU)

Den jordbruksekonomiska undersökningen är en bokföringsundersökning som har till syfte att belysa den ekonomiska utvecklingen för olika grupper av jordbruksföretag. JEU har genomförts under många år och sedan 1995 har den harmoniserats med EU:s företagsekonomiska system, Farm Accountancy Data Network (FADN). Jämförbar ekonomisk data för alla medlemsländer finns alltså att hämta på Kommissionens webbplats.

Preliminära uppgifter för 2013 publicerades 11 december och den slutliga statistiken för 2013 publiceras i februari nästa år.

Jag har roat mig med att titta lite på vilken andel driftskostnader, avskrivningar och räntenetto utgör av de totala intäkterna i två storleksklasser av mjölkföretag. Räntenetto är alltså summan av räntekostnader och ränteintäkter. De storleksgrupper jag tittat på är företag som har en verksamhet som beräknas kräva 3 200-5 599 standardtimmar samt 5 600 standardtimmar eller mer.

Kanske blir det lättare att tänka sig dessa storleksgrupperingar om man vet att medelantalet mjölkkor i företag med 3 200-5 599 standardtimmar har pendlat mellan 33 och 38 stycken under perioden och 98 till 119 stycken i företag med 5 600 standardtimmar eller mer.

jeu

Diagrammet ovan visar faktiskt att de mindre företagen förvärvat sina intäkter till en lägre driftskostnad än de större fram till år 2011, då förhållandet blev det omvända.

jeu1

Tittar vi på avskrivningskostnaderna (ovan) i förhållande till totala intäkter ser vi att de minskade mellan 2005 och 2008 och att de mindre företagen har lägre avskrivningskostnader per intäkt än de större företagen.

jeu2

Räntenettot ligger bland kostnadsposterna, vilket innebär att ett positivt räntenetto är en kostnad och ett negativt räntenetto är en intäkt (finansiella intäkter skulle då vara större än finansiella kostnader). De små företagens räntenetto sjönk mellan 2005 och 2008 och var till och med negativt 2008 och 2010 (större intäkter än kostnader). Räntenettot har sedan dess inte varit särskilt stort i förhållande till de totala intäkterna i denna grupp. För de större företagen sjönk räntenettots storlek i förhållande till de totala intäkterna från cirka 4 % 2005 till cirka 2 % 2010, för att sedan åter öka till nästan 4 % 2012. De preliminära uppgifterna för 2013 indikerar att andelen sjönk.

//Jonas Hammarstrand

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s