Vad lär oss debatten om ekologisk produktion om vikten av officiell statistik?

logoI november blossade en debatt upp i media där den ekologiska produktionens bidrag till bättre miljö, klimat, människors hälsa samt möjligheten att mätta en växande befolkning i världen ifrågasattes.

Det här är inte något inlägg i den debatten men en intressant aspekt är att debatten belyste vikten av tillgång till officiell statistik.

I Sverige har vi en lag för den officiella statistiken och den säger bl.a. att

         ”Officiell statistik ska finnas för allmän information, utredningsverkasamhet och              forskning” och att ”Officiell statistik ska vara objektiv och allmänt tillgänglig”

I debatten användes den officiella statistiken över skördar i ekologisk och konventionell odling som ett argument för att det skulle bli mycket svårt att mätta jordens befolkning om vi ökade den ekologiska produktionen kraftigt i världen. Om detta är sant eller inte var en fråga som diskuterades. En sak ifrågasattes dock inte, nämligen att ekologisk produktion i dagsläget ger lägre skördar än konventionell produktion i Sverige. Båda sidor accepterade resultaten från den officiella statistiken. Däremot var man oense om detta kan översättas till förhållandena i världen som helhet eller vilka möjligheter som finns att öka avkastningen inom den ekologiska produktionen i framtiden.

Varför är officiell statistik så bra?

Det här är ett exempel som visar på styrkan i den officiella statistiken. Objektiviteten och tillgängligheten ger oss en gemensam grund att stå på, en utgångspunkt om hur verkligheten ser ut som vi är överens om. Sedan kan vi utifrån denna gemensamma bild av verkligheten diskutera och ha olika åsikter om varför det ser ut som det gör, vilka effekter det får, vilka åtgärder som måste vidtas och så vidare. Men utan den gemensamma grunden, den officiella statistiken, så skulle vi betydligt oftare fastna i diskussioner om hur verkligheten faktiskt ser ut och inte komma till frågorna om vad det beror på, vilka effekterna är och vad vi ska göra åt det.

Så vill du få igång en debatt vid julgransplundringen kring stort eller smått med farfar, moster, svågrar, svägerskor och gästerna som alltid dyker upp utan att man vet varför, se då till att ha den officiella statistiken i bakfickan eller varför inte inslagen i en smällkaramell under julgranen.

Hur omfattande är då den ekologiska produktionen?

ekoprod1Andelen ekologiskt brukad areal jordbruksmark har ökat stadigt under flera år, om än i lite långsammare takt de senaste två åren, vilket framgår av diagrammet till höger. Och självklart är källan Sveriges officiella statistik.

På djursidan domineras den ekologiska produktionen av nötkreatur, får och värphöns. Av tabellen nedan framgår att vart femte nötkreatur och vart femte får fanns på företag som var omställda till ekologisk produktion 2013. I tabellen kan man även se att andelen ekologiska nötkreatur, får och värphöns ökat medan andelen ekologiska grisar och slaktkycklingar i förhållande till det totala antalet djur i Sverige är mycket låg.

ekoprod

Publicering av officiell statistik över ekologisk produktion 2015

Jordbruksverket publicerar årlig officiell statistik över den ekologiska produktionen i Sverige och den täcker en stor del av primärproduktionen. Under 2015 kommer vi att publicera följande statistik:

  • Ekologisk växtodling 2014                                                  publicering 4 juni
  • Skörd för ekologisk och konventionell odling 2014       publicering 24 juni
  • Ekologisk djurhållning 2014                                               publicering 25 juni
  • Ekologisk animalieproduktion 2014                                 publicering 28 augusti

//Ulf Svensson

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s