Det fanns 16 300 heltidsjordbruk år 2013. År 1984 var siffran 40 400

jan

Det fanns 16 300 heltidsjordbruk år 2013. Det visar vårt senaste statistiska meddelande. Det innebär att 24 % av de totalt 67 100 företagen krävde en standardarbetstid som var högre än 1600 timmar år 2013. I jordbruksstatistisk årsbok kan man följa antalet heltidsjordbruk sedan mitten av 1980-talet. År 1984 fanns det 40 400 heltidsjordbruk. Det innebär att 35 % av de 113 000 jordbruksföretag som fanns då krävde en standardarbetstid som var högre än 1600 timmar.

Den vanligaste driftsinriktningen bland heltidsföretag har under hela perioden varit husdjursskötsel även om andelen heltidsföretag som ägnar sig åt just husdjursskötsel har minskat med 69 % sedan år 1984. En studie av utvecklingen  visar också att det framförallt är företagen med husdjur som svarar för minskningen av antalet heltidsjordbruk. Växtodlingsföretagen och de blandade jordbruken är betydligt färre och bidrar numerärt inte så mycket till minskningen.

heltidsjordbrukAntalet heltidsföretag med köttdjur och får ökar

heltJag blev nyfiken på heltidsföretagen inom just husdjursskötsel. För de djurslag som ingår i gruppen går det att följa utvecklingen sedan år 2005.

Diagrammet till höger visar att sedan år 2005 är det antalet heltidsjordbruk inom driftsgrenen mjölkkor som framförallt minskat, medan antalet heltidsföretag som har köttdjur och får har ökat.

Det finns inte så många fårföretag, men procentuellt har andelen heltidsjordbruk av fårföretagen ökat mest. År 2005 var antalet heltidsjordbruk med driftsinriktningen får 139 år 2013 var den 256. Det innebär  mer än en fördubbling av antalet fårföretag som som krävde en heltid under perioden.

Nästan alla mjölk- och grisföretag är heltidsjordbruk

Jag tycker också det är intressant att titta på andelen heltidsjordbruk av det totala antalet hekljordbruksföretag i de olika grupperna. Andelen heltidsföretag av det totala antalet företag inom respektive driftsinriktning var 49 % för husdjurskötsel, 25 % för växtodling och 48 % för blandat jordbruk år 2013.

En närmare studie av företagen inom gruppen husdjursskötsel visar att nästan samtliga mjölkoföretag var heltidsjordbruk. I gruppen övriga husdjur som framförallt består av fjäderfä var andelen 97 %och för grisföretag var andelen 93 %. I den nedre delen av skalan drevs 37 % av köttdjursföretagen och 10 % av fårföretagen som heltidsjordbruk.

Hur definierar vi ett heltidsjordbruk?

Vi får ofta frågan varför ett heltidsjordbruk bara är mer än 1600 timmar. En heltid brukar väl ändå vara 1800-2000 timmar? Anledningen är att beräkningen bygger på standardarbetstimmar. Det vill säga för de olika grödorna  och de djur som finns i Sverige beräknas ett antaget arbetsbehov per hektar och per djur. Beräkningen revideras vart 5-6 år för att ta hänsyn till t.ex. teknikutvecklingen. Det finns dock en del arbetstid som inte är med i beräkningen t.ex. en viss ställtid mellan olika arbetsmoment vilket innebär att den verkliga arbetstiden i företaget något överstiger den beräknande standardarbetstiden. Vi bedömer därför att ett standardarbetsbehov på 1600 timmar motsvarar en heltid.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Företag och företagare och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Det fanns 16 300 heltidsjordbruk år 2013. År 1984 var siffran 40 400

  1. Ping: Heltidsjordbrukarna ryms i Globen | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s