Maten blev dyrare under 2014

I veckan publicerade SCB KPI för december 2014. Inflationstakten, det vill säga förändringen i KPI mellan december 2013 och december 2014 det vill säga under år 2014 var minus 0,3 procent. Det innebär att som helhet sänktes priserna något för de varor och tjänster ett hushåll köper.inflation

Grupper av varor som blev billigare var t.ex. transporter, kläder och skor och boende. Grupper av varor där priserna steg var livsmedel och alkoholfria drycker, alkoholhaltiga drycker och restaurang och logi. Det innebär att i förhållande till andra varor vi köper så blev maten dyrare. Priserna på mat ökade mer än inflationen.

Priserna på kaffe, te och kakao ökade med knappt 25 %

Priserna på livsmedel steg med 0,9 procent mellan december 2013 och december 2014. prishöjningen var högre för alkoholfria drycker +7,3 % medan priserna på alkohol steg med 2,3 %. Prisökningen på alkoholfria drycker förklaras främst av att priset på kaffe, te och kakao steg med nästan 25 %. Prisökningen på mineralvatten, läsk och juice var mera blygsam endast 1,6 %.

inflation1

Posterna för livsmedel är möjliga att bryta ner ytterligare. Av diagrammet nedan framgår att prishöjningarna varit störst på frukt (+ 5,8 %) och fisk (+4,4) mellan december 2013 och december 2014. Priset på kött däremot har varit ungefär konstant under året.

//Ann-Marie Karlsson

inflation2

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s