29 % av arbetet i jordbruket utfördes av kvinnor år 2013.

År 2013 utfördes 29 % av årsarbetstiden i jordbruket av kvinnor och 71 % utfördes av män. Det innebar att män arbetade 42 400 årsarbetstider och kvinnor 16 900. Den andel av arbetet som utförs av kvinnor har ökat något sedan år 2005, då 27 % av arbetstiden utfördes av kvinnor.

Årsarbetstiden kan också fördelas efter företagaren själv, hans eller hennes familjemedlemmar och anställda i enskilda firmor, samt antalet årsarbetstider bland juridiska personer. Statistiken kan delas upp på män och kvinnor. Statistiken visar att för män har årsarbetstiden för företagaren och för hans familjemedlemmar minskat medan årsarbetstiden för anställda och juridiska personer är relativt konstant.

Kvinnliga jordbruksföretagare bryter mönstret.

För kvinnor däremot finns ett annat mönster. Årsarbetstiden för företagare som är kvinnor har varit konstant sedan år 2005, medan övriga kategorier visar på samma mönster som för män. Det innebär att för kategorin företagare har kvinnors årsarbetstid ökat från 9,5 % år 2005 till 12,3 % år 2013. Eftersom fler företagare är män följer att årsarbetstiden för kvinnliga familjemedlemmar är högre än för manliga familje-medlemmar.

årsarbetstid

Arbetstiden i jordbruket minskar

Totalt har dock arbetstiden i jordbruket minskat från 74 200 timmar år 2005 till 61 300 timmar år 2013. Det innebär en minskning med knappt 13 000 årsarbetstider eller 17 %.

Vad är en årsarbetstid?

Jag pratar om årsarbetstid och vad är då det? I Strukturundesökningen år 2013 frågade vi efter arbetstiden i jordbruket. Den arbetstid som de svarande uppgav har därefter lagts ihop och dividerats med 1800. Det vill säga vi bedömer att en normal årsarbetstid är 1800 timmar. Om en person arbetar mer än 18 00 timmar räknas persons arbetstid fortfarande endast som en årsarbetstid, men för två personer som vardera arbetar 900 timmar summeras alltså dessa till en årsarbetstid.

Det är också viktigt att komma ihåg att vi frågar efter hur många timmar jordbrukarna jobbar, vi frågar inte om jordbrukaren tar ut någon ersättning för de arbetade timmarna. Det finns alltså ingen koppling till lön.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s