Produktion och konsumtion av mjölk, grädde, ost m.m. åren 1995-2013

Mjölkföretagen i Sverige är viktiga. De är viktiga för jordbrukssektorn och den mat de producerar är viktig för oss som konsumenter. De flesta mål mat vi äter, filen på morgonen, osten på smörgåsen, mjölken i kaffet och grädden i såsen, innehåller mejeriprodukter. Själv tycker jag dessutom fortfarande att ett glas mjölk är gott till maten.

De specialiserade mjölkföretagen står för mellan 2735 % (litet beroende på hur brett man räknar sektorn) av de totala intäkterna i jordbruket och mjölkkorna och deras kalvar är viktiga för att hålla åker- och betesmarker öppna.

Det gör att det är spännande att titta på hur produktion och konsumtion av mejerivaror har utvecklats de senaste åren. Jämförbar statistik finns tillgänglig i statistikdatabasen från år 1995.

Produktion av mejerivaror vid mejeri

IMEJanvägning av mjölk från jordbrukarna har minskat med 12 % sedan år 1995. Linjen är dock inte rak, det finns perioder med små uppgångar och nedgångar. De senaste åren, liksom de senaste 11 månaderna under år 2014, har produktionen av mjölk ökat.

Produktion och konsumtion av mjölk

30 % av den invägda mjölken används som konsumtionsmjölk. Det är en liten minskning sedan år 1995, då andelen var 33 %. Resten av mjölken används för att producera andra produkter. Dessa kräver ofta flera liter mjölk för att göra ett kilo av produkten, t.ex. ost och smör och det kanske tydligaste exemplet mjölkpulver där nästan all vätska är borttagen.

Konsumtion av mjölkDe olika användningsområdena för mjölken innebär ju också att om t.ex. priset till konsument för just konsumtionsmjölk skulle öka med 1 kr skulle, om vi antar att allt annat är lika, priset till bonden kunna öka med runt 26 öre (1 kr minus 12 % moms och därefter  30 % av det belopp som finns kvar).

Konsumtionen av mjölk har minskat med 20 % sedan år 1995. Vi konsumerade totalt  1 049 tusen ton mjölk år 1995 jämfört med 848 tusen ton år 2013.

Produktion och konsumtion av övriga mejerivaror

  • Produktion av syrade produkter (yoghurt och fil) har legat runt 250 tusen ton under perioden 1995-2013. Produktionen ökade under slutet av 1990-talet, men har minskat något de senaste åren.
  • Produktionen av ost har minskat från 128 tusen ton till 90 tusen ton, en minskning med 30 % under samma period. Samtidigt har konsumtionen av ost (inklusive margarinost) ökat från 144 tusen ton till 186 tusen ton, en ökning med 29 %.
  • Produktionen av grädde ökade mellan 2007 och 2012, men har minskat något mellan åren 2012 och 2013. Totalt under hela perioden har produktionen ökat med 16 %, från 89 tusen ton till 103 tusen ton. Konsumtionen delas in i tjock respektive tunn grädde. Konsumtionen av tjock grädde har ökat med 10 % och konsumtionen av tunn grädde med 31 % mellan åren 1995 och 2013.
  • Produktionen av smör har minskat från 28 tusen ton till 17 tusen ton. Samtidigt har konsumtionen ökat från 18 tusen ton till 29 tusen ton.
  • Produktionen av mjölkpulver har ökat under perioden. Ökningen har varit speciellt stor sedan år 2011, då produktionen ökat från 51 tusen ton till 74 tusen ton. Ökningen av jordbrukarnas produktion av mjölk har alltså framförallt fångats upp i produktionen av mjölkpulver. Mjölkpulver är en vara som främst exporteras. Den är förstås lätt att lagra och sälja och är beroende av världsmarknadspriset på mjölkpulver.

Sammantaget minskar alltså konsumtionen av mjölk, men den ökar för grädde, smör och ost. Bortsett från produktionen av grädde motsvaras inte konsumtionsökningen av en ökning av produktionen vid mejerierna i Sverige.

Produktion konsumtion mejeri

 

 Hur ser det ut 2014?

Utvecklingen från år 2013 förefaller fortsätta också år 2014. I ett tidigare inlägg har vi visat att jordbrukarnas produktion av mjölk ökat. Utvecklingen av användningen av mjölken vid mejerierna fortsätter på samma sätt som år 2013. Produktionen av konsumtionsmjölk minskar medan produktionen av mjölkpulver ökar.

//Ann-Marie Karlsson

MEJ

 

 

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Husdjur, Konsumtion och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s