Vilka företagare slutar med mjölk?, och vad gör de sedan?

I vår statistik redovisar vi också mjölkföretag efter storlek. Vi mäter storlek i antal mjölkkor per företkorsaag, det vill säga besättningsstorlek. År 2009 fanns det 6 005 företag med mjölkkor. År 2014 fem år senare fanns det 4 394 företag med mjölkkor.

Statistiken visar att det är företag med få mjölkkor som inte längre finns kvar medan antalet med många kor har ökat. Antalet företag som hade färre än 25 kor har minskat med hälften från 1 300 företag till 672 företag. De företag som hade mellan 25-49 kor har också minskat. Företag som har mer än 100 kor har ökat. Ökningen är störst bland företag som har mer än 200 kor. Antalet företag i den gruppen har ökat från 167 till 252 företag. Det är en ökning med runt 50 %.

Antal företag som slutat åren 2009- 2014

En specialbearbetning från Lantbruksregistret visar att 1 994 företag upphört med mjölkproduktion under perioden och 383 företag har startat. Företag som utökat eller minskat sin mjölkproduktion finns inte med. Tabellen visar att de flesta företag som upphört med sin produktion är små.

korsats

55 % av de som slutat med mjölk har kvar nötkreatur

Vi tittade också på vilken inriktning de företag som slutat med mjölkproduktion mellan åren 2009 och 2014 har år 2014. Resultaten visar att 55 % av de som slutat d.v.s. 1 100 av de  av de knappt 2000 företagen har kvar andra nötkreatur än mjölkkor på gården. Det innebär att de föder upp nötkreatur för köttproduktion, eller har nötkreatur för att sälja vidare till andra jordbruksföretagare. Det är vanligare att de företag som har haft få mjölkkor fortsätter att ha nötkreatur. 60 % av de som år 2009 hade färre än 50 mjölkkor i sin besättning hade andra nötkreatur än mjölkkor år 2014. För de företag som hade över 100 mjölkkor år 2009 var siffran 30 %.

Runt 30 % av företagen finns inte längre i våra register. De kan antas ha upphört. Resterande 15% har i huvudsak växtodling t.ex. enbart vall. Några enstaka företag har får eller annan animalieproduktion.

amdikor2

Hur definierar vi om ett företag startar och upphör

Vi uppdaterar Lantbruksregistret med hjälp av CDB och olika stödregister. Om t.ex. en dotter som tagit över mjölkföretaget efter sin far funnits med som medbrukare eller som kontaktperson i något register  innan övertagandet så finns företaget kvar det är bara brukaren som ändras. Om vi inte hittar dottern däremot så upphör pappans företag och dotterns startar. Det innebär alltså lantbrukaren på ett företag kan bytas ut, men företaget finns ändå kvar.  En titt på diagramet gör det ju t.ex. troligt att de knappt 30 företag som upphört och startat med mer än 200 kor har gjort det med samma byggnader och ägor. Samtidigit är det ju troligt att de 70 % som antingen har gått över till andra nötkreatur eller har enbart vall inte längre använder företagets resurser för att producera mjölk. Den tabell vi gjort får alltså tolkas litet försiktigt eftersom det till viss del beror på om skiftet av brukare skett succesivt hur ett företag om ett företag räknas som upphört eller inte.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s