Prisutvecklingen för de produkter jordbrukarna köper och säljer

Vi följer månad för månad litet förenklat prisutvecklingen för de produkter som jordbrukarna köper och säljer.

  • A-index, avräkningsprisindex visar den samlade prisutvecklingen för de produkter som jordbrukaren säljer. Jordbrukarstöden ingår inte.
  • PM-index, produktionsmedelsprisindex visar den samlade prisutvecklingen för de produktionsmedel som jordbrukarna köper.

Prisutvecklingen sedan år 2005 framgår av diagrammet nedan. Under 2010 steg A-index kraftigt, precis som det gjorde under andra halvåret 2007. Stigande avräkningspriser på Spannmål, Mjölk och Nötkreatur bidrog mest till detta under 2010. En utveckling av ökande priser i efterföljande led kan också utläsas under dessa perioder, likväl som ökade kostnader för insatsvarorna i PM-index. Djurfoder och Gödning- och jordförbättringsmedel bidrog mest till kostnadsökningarna på insatssidan. Utifrån de preliminära årsindextalen gick PM-index totalt sett ner med -0,6 % under 2014 jämfört med 2013 och A-index sjönk med -5,7 %.

//Ann-Marie Karlsson

pris

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s