Jordbrukarnas investeringar i traktorer ökade år 2014

TraktorVarje år undersöker Jordbruksverket hur mycket jordbrukssektorn investerar i nya maskiner, redskap och utrustning och nu har vi precis släppt siffrorna för år 2014. De totala investeringarna uppskattas till 5 993 miljoner kronor. Det är 5 % mer än år 2013 och det verkar som att den nedåtgående trenden sedan 2011 har brutits. Investeringsnivån är fortfarande ganska låg ur ett historiskt perspektiv, sedan krisåren på det tidiga 90-talet har de tidigare alltid legat över 6 000 miljoner. Det återstår att se om det här är starten på ett uppsving eller bara en tillfällig paus i nedgången. Jordbruksverket har också presenterat hur investeringarna i byggnader utvecklas. Uppgifterna bygger på de förprövningar jordbrukarna gör innan de börjar bygga och visar att investeringarna i byggnader minskar.

39 % av investeringarna är inköp av traktorer

Inköpen av traktorer utgör den största andelen av investeringarna, ungefär 39 % år 2014 så förändringar här får märkbara effekter på totalsumman. Nu var dessa investeringar 341 miljoner större än föregående år, trots att det faktiskt sålts färre traktorer. Det innebär att jordbrukarna nu köper dyrare traktorer. Traktorerna är också starkare än tidigare, den genomsnittliga sålda traktorn hade 142 hästkrafter år 2014, hela tio mer än föregående år.

maskin

Tabellen visar att investeringarna både ökat och minskat i de andra produktkategorierna. På det hela taget har de dock gått ner, så lejonparten av årets uppgång har helt klart skett i traktorförsäljningen. Men att mäta investeringarna i maskiner och redskap är inte lätt. Ett problem som upptäckts i år är att investeringarna i kategorin ”Övrigt för traktorer” blir allt svårare att mäta. Att döma av värdena har de sjunkit kraftigt men i själva verket gör fler och fler jordbrukare sina beställningar av dessa varor direkt från fabrikerna. De kommer då inte att synas i leverantörernas försäljning och vi får sjunkande värden i vår statistik. Att övervinna denna svårighet utan göra den så kallade uppgiftslämnarbördan större blir en utmaning för nästa års undersökning.

Små investeringar de senaste åren

I ett historiskt perspektiv har de senaste årens investeringar varit de lägsta sedan krisåren i början av 90-talet. Fullt så låga som då är de inte ännu, men betydligt närmre dem än toppåren i mitten av 70-talet. Justerat för inflation var investeringarna högst år 1976, då uppgick de till 17 839 miljoner kronor. I jämförelse utgör årets investeringar bara en tredjedel av det beloppet.

diagram

Maskinundersökningen 2014 var en urvalsundersökning, vilket den är de flesta andra år också. Men vart tredje år görs en totalundersökning bland landets tillverkare och importörer av maskiner och redskap. Nästa år är det dags för en totalundersökning igen. Om DU bygger eller tillverkar jordbruksmaskiner är det mycket möjligt att vi hör av oss till dig då. Hoppas du har tid att fylla i vår enkät!

//Johan Holmer

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Ekonomi och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s