Arrendepriserna har fördubblats sedan EU-inträdet, men varit stabila de senaste åren

1/3 2017. Uppdaterade uppgifter för åren 2015 och 2016 finns här.

Diagrammet till höger  visar att det genomsnittliga priset för att arrendera jordbruksmark i Sverige har fördubblats från EU-inträdet arrenderpis1995 fram till 2011.Genomsnittpriset för att arrendera jordbruksmark (åkermark och betesmark) år 2014 var 1 666, vilket är en ökning med 2 % jämfört med år 2013.

För  åkermark var genomsnittspriset år 2014  1 763 kr per hektar vilket också det är en ökning med 2 % jämfört med 2013. De procentuella förändringarna är dock inte statistiskt säkerställda. En hektar betesmark kostade 599 kr att arrendera 2014. Det innebär att arrendepriserna varit stabila de senaste åren.  Du hittar statistiken i vårt statistiska meddelande om arrendepriser som vi just publicerat. Uppgifterna finns också i vår databas.

Arrendepriserna för åkermark och betesmark de senaste 10 åren redovisas i diagrammet nedan.

Namnlösar

Arrendepriserna är högst längst Skånes och Hallandskusten

arrendeArrendepriserna är högre i de produktionsområden där de bra geografiska förutsättningarna och de goda odlingsjordarna finns.

Högst pris genererar arrendena av jordbruksmark i Götalands södra slättbygder där genomsnittspriset år 2014 var 4 361 kr/ha. Götalands södra slättbygder utgörs av mycket goda jordar som finns i ett par mil brett band längs kusten i Hallands län och ner runt Skånes västra och södra kust.

De genomsnittliga priserna per hektar åkermark är lägst i Norrland. Priset var 419 kr/ha i nedre Norrland och 367 kr per hektar i övre Norrland år 2014.

 Gratisarrenden vanligare i Norra Sverige

Knappt 10 % av alla arrenden är gratisarrenden. Det är vanligare med gratisarrenden i Norra Sverige. Omkring 40 % av arrendena i Norra Sverige är gratisarrenden, medan dessa endast utgör någon procent av arrendena i Sydsverige.

//Jimmie Enhäll

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Arrendepriserna har fördubblats sedan EU-inträdet, men varit stabila de senaste åren

  1. Pingback: Arrendepriser för åkermark, jordbruksmark och betesmark åren 2007-2012 | Jordbruket i siffror

  2. Pingback: Tusen blogginlägg senare… | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s