Arbetstiden ökar vid företag med mer än 100 hektar åker

årsverkenI det här blogginlägget jämför jag arbetstiden i jordbruket mellan åren 2003 och 2013. Jag mäter arbetstiden i årsarbetstider (årsverken). Det innebär t.ex. att två personer som angett att de arbetar halvtid blir en årsarbetstid. Det totala antalet årsarbetstider har minskat från 70 700 år 2003 till 59 300 år 2013.

Fördelas årsarbetstiden efter storleksgrupp åkermark kan vi se att den enda grupp den ökat i är den grupp som har mer än 100 hektar åkermark. Det är intressant att se att den största minskningen i årsarbetstid har skett i de storleksgrupperna mellan 30,1 och 100 hektar, samtidigt som den största gruppen ökar. Antalet årsarbetstider följer naturligtvis utvecklingen av antalet företag i olika storleksgrupper och antalet företag har minskat i de mellanstora storleksgrupperna.

Antalet årsarbetstider per företag

Jag har också jämfört antalet årsarbetstider per företag i de olika storleksgrupperna. Den årsverkenavisar att i den minsta storleksgruppen och i den största gruppen görs ungefär lika många årsarbetstider per företag åren 2003 och 2013.

Jag tolkar det som att det i den minsta gruppen (2,1-5 ha) finns små möjligheter att utnyttja arbetskraften effektivare i förhållande till arealen. I övriga storleksgrupper har jordbrukarna hittat sådana möjligheter. Den största gruppen har ingen övre gräns, och företagen som finns i denna grupp har blivit större, vilket kan förklara att antalet årsarbetstider ökat i gruppen.

Det kan vara bra att veta att sysselsättningen mäts genom en enkätundersökning där jordbrukarna får tala om hur många timmar som de, deras familjemedlemmar och deras anställda arbetar i företaget.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Sysselsättning och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s