Hushållen kastar en halv miljon ton mat i onödan

matSCB ger ut en tidskrift som heter Välfärd. I det senaste numret finns en intressant artikel om matsvinn. Av artikeln framgår att 494 000 ton mat slängs av hushållen varje år. Det innebär att vi slänger ungefär 50 kilo mat per person och år.

224 tusen ton mat i diskhon

mjölks224 tusen ton hamnar i avloppet och resten i soparna. De vanligaste livsmedlen som slängs i avloppet är kaffe, te och mejeriprodukter.  Mjölk- och mejeriprodukter slänger vi oftast för att de blivit för gamla eller för att utgångsdatumet passerats. Drycker som kaffe däremot slänger vi för att det blivit en slatt kvar efter fikat.  Siffrorna bygger på en enkät till hushållen som SCB gjort. Enkäten visar också att hushåll som består av en person slänger mer ätbar mat i avloppet än större hushåll.

270 tusen ton mat i soporna

Totalt slänger hushållen 270 tusen ton mat i soporna i onödan. De vanligaste livsmedlen som vi slänger i soporna är matrester från måltider, bröd och frukt. Det vill säga mat som fortfarande skulle gå att äta.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Konsumtion. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s