Produktionen av ekologiska ägg ökar

äggProduktionen av ekologiska ägg har ökat de senaste åren. Vi redovisar officiell statistik över produktionen mellan åren 2006 och 2013.

ägsI diagrammet till höger framgår att produktionen har ökat från 4435 ton år 2006 till 13 353 ton år 2013.

Det innebär en tredubbling av produktionen mellan åren 2006 och 2013.

 Anläggningarna med ekologiska höns är mindre

Jordbruksverket har ett register där anläggningar med höns som har plats för mer än 350 höns registrerats. I registret finns också uppgifter om anläggningarnas maxkapacitet i form av hur många höns som kan finnas i anläggningen på en gång. Tittar man i registret så finns det runt 90 anläggningar med ekologiska värphöns i Sverige i början av år 2015. De ekologiska anläggningarna har tillsammans en maxkapacitet på litet mindre än 1 miljon höns.

Totalt finns runt 360 anläggningar med värphöns med en sammanlagd maxkapacitet på 7,6 miljoner höns. I en anläggning av fyra finns alltså ekologiska höns. Anläggningarna för ekologiska höns är dock mindre än genomsnittet. I genomsnitt har en anläggning en maxkapacitet på 19 000 höns, medan de ekologiska anläggningarna har ungefär hälften så stor maxkapacitet 11 000 höns.

Fem i topp ekologiska anläggningar per län

En topplista över ekologiska anläggningar per län visar att Östergötlands län ligger i topp.

  1. Östergötlands län med 28 anläggningar. Det innebär att en av tre anläggningar med ekologiska höns finns i Östergötlands län
  2. Skåne län har 15 anläggningar
  3. Västra Götalands län har 10 anläggningar.
  4. Kalmar och Dalarna län kommer på en delad fjärdeplats med 5 anläggningar vardera.

Bonden får dubbelt så mycket betalt för ekologiska ägg

I vår prisstatistik har vi priser över ekologiska ägg, ägg från burhöns och ägg från frigående höns inomhus. Priserna bygger på veckorapporter från packerierna. Statistiken visar att bonden får ungefär dubbelt så mycket betalt för ekologiska ägg som för ägg från konventionellt uppfödda höns. Burhöns kommer från ägg producerade i inredda burar med värprede, sittpinne och störbädd. Uppfödning av frigående höns inomhus innebär att hönorna kan gå fritt i utrymme med max 9 höns per kvadratmeter. För ekologiskt producerade ägg går hönorna fritt i ett utrymme med max 7 hönor per kvadratmeter, äter endast ekologiskt foder och hönorna ska dessutom också kunna vistas utomhus på sommaren.

//Ann-Marie Karlsson

ägga

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s