Så här fördelade sig intäkter och stöd för företag med mjölkkor, köttkor, grisar, får och växtodling år 2013

Från och med i år gäller en ny jordbrukspolitik och det är därför många ändringar i de stöd som jordbrukarna kan söka. Vi har statistik över hur stöd och intäkter år 2013 fördelade sig efter driftsinriktning, det vill säga för jordbruksföretag med olika inriktning. Intäkter och stöd beräknas på samma sätt som i EAA. Du kan läsa mer om siffrorna och om hur beräkningarna är gjorda här. För år 2016 kommer vi att göra om samma beräkningar och då kan vi jämföra gamla och nya stöd. Men för år 2013 kan vi se att:

  • Driftsinriktningarna Jordbruksväxter och Mjölkkor är de driftsinriktningar där värdet av stöden är högst, runt 2 300- 2 400 miljoner vardera.
  • För Driftsinriktningen Jordbruksväxter bestod stödet framförallt av gårdsstöd tillsammans med en mindre del miljöersättningar.
  • För den specialiserade driftsinriktningen Mjölkkor är gårdsstödet något mindre än för inriktningen Jordbruksväxter samtidigt som miljöersättningarna är högre.
  • Värdet av stöden till driftsinriktningen Köttdjur består till ungefär lika stora delar miljöersättningar och gårdsstöd.
  • För driftsinriktningen Får kommer knappt hälften av stöden från miljöersättningar och hälften från gårdsstöd.
  • Ungefär en tredjedel av stöden till driftsinriktningen Svin kommer från djurvälfärdsstöd.
  • Drygt hälften av det totala värdet av miljöersättningarna betalas ut till driftsinriktningarna Mjölkkor och Köttdjur. 94 % av de nationella stöden betalas ut till specialiserade mjölkföretag.

Företag med mjölkkor skapade intäkter om 13,3 miljarder

svartkoSpecialiserade företag med mjölkkor skapade drygt 13 300 miljoner kr av de producerade jordbruksvarornas värde år 2013. Värdet fördelas mellan vegetabilier 2 600 miljoner kr, djur ( dvs. slaktintäkter) 1 400 miljoner och animaliska produkter d.v.s. främst mjölkintäkter 9 200 miljoner kr. Sammantaget skapas runt 27 % av värdet från produktion av jordbruksvaror av de drygt 4 000 företag som finns i denna grupp. Det är värt att komma ihåg att vegetabilierna främst består av produktion av eget foder.

Driftsinriktningen Jordbruksväxter svarar för 9 000 miljoner. Intäkterna kommer som namnet antyder främst från vegetabilier.

Dridanskgrisftsinriktningarna Svin och Köttdjur är ungefär lika stora och skapar vardera runt 4 000 miljoner kr av värdet av jordbrukets produktion av varor. Trädgård skapar 4 400 miljoner kr. För köttdjursföretagen är värdet av vegetabilieproduktionen (främst foderproduktion) nästan lika stor som värdet av djur, det vill säga slaktintäkter. För svinföretag däremot kommer nästan hela intäkten från slaktintäkger.

I övrig husdjursskötsel ingår fjäderfäföretag. Värdet fägsrån djur kommer främst från slakt av kycklingar och värdet av animaliska produkter består främst av ägg.

Driftsinriktningen Blandat jordbruk består av företag där den standardiserade arbetstiden är jämnt fördelad mellan grödor och djur. Det speglas också i värdet som består av värde från såväl vegetabilier som animalier. Värdet för denna grupp är 5 000 miljoner kr.

Trädgårdsföretag har lägst andel stöd i förhållande till intäkterna

Stödens andel  är störst för Småbruk där 42 % av summan av värdet av jordbruksvaror och stöd utgörs av stöd. Motsvarande andel för driftsinriktningen Får är 38 % och för Köttdjur 32 %.

Dräppliftsinriktningen Trädgård är den driftsinriktning där andelen är lägst, endast 2 % . Andra driftsinriktningar med en låg andel stöd är Svin (6 %) och Övrig husdjursskötsel (10 %) där fjäderfä-företag dominerar . För mjölkföretag är andelen stöd 15 %.

//Ann-Marie Karlsson

stod

 

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Ekonomi och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Så här fördelade sig intäkter och stöd för företag med mjölkkor, köttkor, grisar, får och växtodling år 2013

  1. Ping: Stöd och ersättningar till jordbruket | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s