Företag med ekologisk produktion – en liten djupdykning i statistiken

Jordbruksverket tar fram officiell statistik över den certifierade ekologiska produktionen. Den 4 juni kommer vi att publicera statistik avseende 2014. Tills dess får ni nöja er med en liten djupdykning i statistiken fram till 2013.

Under de senaste åren har arealen jordbruksmark som är omställd till ekologisk produktion ökat. Samtidigt har den mark som är under omställning till ekologisk produktion minskat de senaste tre åren, vilket framgår av figuren nedan. Detta innebär att det finns allt mindre areal som på kort sikt kan förväntas bli omställd till ekologisk produktion.

figur 1

 

 

 

 

 

 

 

Företag med areal under omställning till ekologisk produktion

I den officiella statistiken publicerar vi även uppgifter över antalet företag med ekologisk produktion. I figuren nedan kan man se antalet företag med omställd areal respektive företag med areal under omställning till ekologisk produktion. Det är viktigt att påpeka att dessa företag inte nödvändigvis bedriver enbart ekologisk produktion. Företagen kan även bedriva konventionell produktion på annan mark. Antalet företag med omställd areal har stadigt ökat under perioden, medan antalet företag med areal under omställning däremot minskat sedan 2011.

figur 2

 

 

 

 

 

 

2013 fanns cirka 5 300 företag med ekologisk produktion. Cirka 1 700 av dessa brukade areal som var under omställning till ekologisk produktion. Bland dessa företag fanns dock många företag som även brukar jordbruksmark som redan var omställd till ekologisk produktion. En del företag håller alltså på att utöka sin ekologiskt brukade areal. Men hur många företag håller på att ställa om till ekologisk produktion från att ha varit helt konventionella producenter? Här har statistiken brister. Vi kan inte på ett tillfredställande sätt följa företagen över tiden. Men om man sorterar ut de företag som enbart har jordbruksmark som är under omställning till ekologisk produktion så får man en grov indikation på utvecklingen av antalet företag som är på väg att ställa om sin produktion till ekologisk, helt eller delvis.

I figuren nedan kan vi se att antalet företag som enbart har areal under omställning minskat med 78 % sedan 2010 och de utgjorde 2013 cirka 230 av de 1697 företag som brukade mark som var under omställning till ekologisk produktion. Under samma period ökade antalet företag som både hade omställd areal och areal under omställning med 16 % och de uppgick 2013 till 1 467 st.

Det totala antalet företag med jordbruksmark under omställning minskade mellan 2011 och 2013. Minskningen av antalet företag med areal under omställning förklaras till största delen av att antalet företag med enbart areal under omställning minskar, vilket figuren visar.

figur 3

 

 

 

 

 

 

//Ulf Svensson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Arealer, Företag och företagare. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s