Antalet slaktade renar

Sametinget har en informativ webbsida med statistik över renar, företag inom rennäringen lång slaktoch renslakt. För de tidiga åren har jag också hämtad uppgifter från boken ”Svensk rennäring”

Jag gjorde ett diagram över renslaktens storlek under den senaste 40-årsperioden. Statistiken visar att renslaktens storlek har varirat över åren, men att den är  mindre nu än under slutet av 1980-talet början av 1990-talet.

Från åren 1993/94 finns också statistik över antalet slaktade kalvar respektive antalet Namnlösreslaktade vuxna djur. Statistiken visar att andelen kalvar som slaktas av det totala antalet slaktade djur har ökat från 40 % i början av perioden till 70 % de senaste åren. Förändringen kan förklaras av att renskötselföretagarna gått över från att slakta framförallt vuxna handjur under sensommaren till att istället slakta kalvar senare under hösten.

//Ann-Marie Karlsson

slatad ren

 

 

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Fascinerande fakta och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s