Kosläpp 2015

Betessäsongen står för dörren och det är dags att släppa ut korna på bete. I t.ex. tidningen Land finns adresser till gårdar som tar emot besökare. Själv  har jag en väninna som brukar bjuda hem sina barns kompisar och göra en liten fest av kosläppet.

Vi publicerar statistik om antalet företag med kor en gång om året. De senaste siffrorna är från juni 2014. Då fanns det 4 394 gårdar med mjölkkor och 10 663 gårdar med kor för köttproduktion. Det innebär totalt 15 057 gårdar med kor. Totalt fanns 18 210 företag med nötkreatur, vilket innebär att det fanns runt 2 500 företag med yngre nötkreatur men inga kor.

Om man vill kan man jämföra med antalet företag med nötkreatur år 1932 som var 398 000. En tid då kosläpp inte var ett trevligt vårnöje att besöka utan istället något lika vardagligt som att idag möta en dagisklass på vårutflykt.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s