Svenska mjölkbönder producerar 2 % av mjölken i EU

I Eurostats databaser finns månadsstatistik för invägd mjölk vid mejeri eller enkelt uttryckt mjölkproduktionens storlek år 2014. Vissa länder har fortfarande preliminära uppgifter men statistiken visar att i hela EU producerades 146,8 miljoner ton mjölk . Tre länder svarar för ungefär hälften av den mjölk som produceras. Tyskland producerar 21 %, Frankrike 17 % och Storbritannien + Nordirland 10 %. I Sverige produceras 2 % av mjölken i EU.

Den 1 april avskaffades mjölkkvoterna inom EU. Mjölkkvoterna innebar att det fanns ett tak för hur mycket som mjölkbönderna i varje land fick producera. Mjölkkvoterna fördelades ut till mjölkbönderna och det var möjligt att köpa och sälja kvoter. Om mjölkkvoten i ett land överskreds tog EU ut en tilläggsavgift för den mängd mjölk som producerats över kvoten. Att mjölkkvoterna avskaffats innebär att det från och med den 1 april i år inte längre finns någon reglering av mjölkprodukter genom kvoter. Det är alltså fritt fram för alla mjölkbönder inom EU att producera och leverera så mycket mjölk som de vill.

//Ann-Marie Karlsson

mjölk EU

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Animalieproduktion och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s