Tjänsteinkomster hade stor betydelse för jordbrukarhushållen 2013

Idag publiceras Jordbrukarhushållens inkomster 2013. Statistiken visar att en stor del av jordbrukarhushållens inkomster under året utgjordes av tjänsteinkomster.

I diagrammet visas den genomsnittliga fördelningen av inkomstkällorna tjänst, näringsverksamhet och kapital för samtliga jordbrukarhushåll, heltidsjordbruk och småbruk. Hushåll som bedriver jordbruksföretaget i aktiebolagsform ingår inte i statistiken.

ink

Under 2013 bestod drygt 80 % av jordbrukarhushållens inkomster av tjänsteinkomster. För småbruk var motsvarande andel större och även för heltidsjordbruk var tjänsteinkomsterna betydelsefulla då de utgjorde drygt hälften av hushållets inkomster.

För samtliga jordbrukarhushåll 2013 var genomsnittliga tjänsteinkomster 356 600 kr. Inkomster från näringsverksamhet uppgick till 61 200 kr. Jämfört med 2012, har inkatjänsteinkomsterna ökat mer än vad inkomsterna för näringsverksamhet har gjort. Inkomsterna från kapital har minskat till 15 800 kr.

Även för heltidsjordbruk ökade tjänsteinkomsterna mer än vad inkomsterna för näringsverksamhet gjorde. Inkomsterna från kapital minskade. Tjänsteinkomsterna var 250 800 kr och inkomsterna för näringsverksamhet respektive kapital var 160 000 respektive 28 000 kr.

För småbruk ökade tjänste- och kapitalinkomsterna medan inkomsterna från näringsverksamhet minskade. Småbrukarhushållen erhöll i genomsnitt 412 400 kr från tjänst, 19 300 kr från näringsverksamhet och 10 300 kr från kapital.

//Monica Eidstedt

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Ekonomi och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s