20 i topp kommuner med mest ekologisk åkermark 2014

2014 brukades 502 200 hektar jordbruksmark med ekologiska produktionsmetoder i Sverige, vilket var ungefär lika mycket som 2013. Det motsvarar knappt 17 % av den totala jordbruksmarken i riket. Av dessa var 465 300 hektar omställd till ekologisk produktion medan 36 900 hektar var under omställning till ekologisk produktion.

Du kan läsa mer om den ekologiska växtodlingen i vårt Statistiska meddelande som nu har publicerats på vår webbplats. Där och i vår statistikdatabas finns även regional statistik.

I tabellen nedan har vi tagit fram två listor på kommuner rangordnade efter areal ekologiskt brukad åkermark i hektar och andel ekologiskt brukad åkermark i förhållande till den totala arealen åkermark i kommunen.

kommuner 2Gotland i topp vad gäller areal men inte när vi pratar andel ekologiskt

Gotland är den kommun som har den största arealen ekologisk åkermark i hektar. Gotland har dock en stor areal åkermark totalt. Om man istället ser till andelen ekologisk åkermark så är 14 % av Gotlands åkermark ekologisk, vilket kan jämföras med riket som helhet där drygt 15 % av åkermarken är ekologisk. På andra plats ligger Linköpings kommun som inte har en lika stor ekologisk areal som Gotland, men i kommunen brukas 21 % av åkermarken ekologiskt.

Sex kommuner med över 50 % ekologiskt brukad åkermark

Precis som 2013 fanns det 2014 sex kommuner där mer än 50 % av åkermarken brukas med ekologiska produktionsmetoder. Det är dessutom samma kommuner båda åren. Listan toppas liksom 2013 av tre kommuner i Stockholmstrakten (Tyresö, Lidingö och Järfälla) med liten total areal åkermark. Därefter följer Nora, Karlskoga och Filipstad.

//Ulf Svensson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Arealer och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s