Skörden av spannmål blir 5,3 miljoner ton år 2015 om skördarna i år blir lika stora som ett genomsnitt av de senaste fem åren.

Om två månader den 19 augusti ger Jordbruksverket ut den första prognosen över årets skörd. Den baseras på en modellberäkning som bygger på preliminära arealer för år 2015 tillsammans med uppgifter om sommarens nederbörd och temperaturer. Det vi som arbetar med officiell statistik på Jordbruksverket kan bidra med redan nu är att hjälpa till med en referenspunkt för alla er som själva vill fundera över skördens storlek år 2015.

Vi har gjort det genom att:

  • använda de preliminära arealerna för år 2015 som publicerades förra veckan och multiplicera dem med
  • 5-årsgenomsnitt av de fem senaste årens skörd viktade efter län. Dessa kan t.ex. enklast hämtas från vår statistiska databas (siffror för åren 2010-2014). Vi har använt länssiffror för att ta hänsyn till att spannmålsodlingen kan ha ökat och minskat i olika län år 2015.

Underlaget visar att om hektarskörden år 2015 blir lika stor som ett genomsnitt av tidigare år så skulle skörden av spannmål bli 5,3 miljoner ton och skörden av raps och rybs bli 0,30 miljoner ton. Som en jämförelse kan nämnas att år 2015 blev skörden av spannmål 5,8 miljoner ton och skörden av raps och rybs blev 0,32 miljoner ton. Om jag inte viktar efter län utan endast använder genomsnittliga skördar i riket blir totalskördarna något högre 5,4 miljoner ton för spannmål respektive 0,31 miljoner ton för raps och rybs.

Arealerna av spannmål är ungefär lika stora år 2014 som år 2015. De genomsnittliga hektarskördarna framförallt för höstvete var dock betydligt högre än genomsnittet år 2014 vilket är den främsta förklaringen till att skörden enligt detta sätt att räkna blir lägre år 2015 jämfört med år 2014.

Nu finns ju ”om” varje år i form av regn och torka, värme och kyla så inget år, inte heller år 2015 kommer att bli ett normalår. Så om skördens storlek 2015 väljer jag själv att vänta och se.

//Ann-Marie Karlsson

skörd

 

 

 

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s