Priset för 1 kg potatis åren 1956-2012

Det är midsommarafton idag och många av oss kommer att njuta av sill och färskpotatis. Jag tog tillfället i akt att ta fram statistik över priset för potatis.

potaitsMellan åren 1956 och 2012 finns konsumentpriser för 1 kg potatis i Statistisk årsbok och Jordbruksstatistisk årsbok. Í diagrammet tittar jag på priset på potatis i löpande priser och i 2012 års fasta priser. Det är väldigt kul att studera långa tidsserier. Samtidigt ska man ha i åtanke att ett kilo potatis idag kanske inte riktigt är samma sak som ett kilo för 60 år sedan. Kvaliteten har förändrats och hur vi köper potatis har förändrats.

Statistiken visar dock att priset på potatis går upp och ned mellan enskilda år under hela perioden. Jämför jag med totalskörden av potatis kan man se att den var hög åren 1992-1993 då priset var lågt. Det motsatta förhållandet gäller åren 1975-1976. I motsats till en del andra produkter som finns på många midsommarbord t.ex. brännvin har priset på potatis ökat något under perioden.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Priser och märktes , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Priset för 1 kg potatis åren 1956-2012

  1. Staffan bengtsson skriver:

    hur mycket koldioxid produceras av älgar per älg totalt för alla älgar?
    Hur många finns det i Sverige?
    Med färre djur växer åkrar igen är det positivt för miljön?

  2. Pingback: Konsumentens pris för socker, apelsiner, kött, brännvin och mycket annat från 1960-talet till 2012 | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s