Rykande färsk trädgårdsstatistik

Så är den äntligen här, trädgårdsstatistiken för 2014. Vart tredje år tar vi ett lite större grepp på den svenska trädgårdsodlingen där vi undersöker allt från antalet odlare och hur stora arealer som används till energiförbrukningen i växthusen. Resultatet blir ganska omfattande och kan ta en tid att smälta. Därför kommer vi att lägga ut statistiken allt eftersom här på bloggen, men idag börjar vi med en kort överblick.

En viktig och vacker del av den svenska trädgårdsodlingen

En viktig och vacker del av den svenska trädgårdsodlingen

Totalt sett ägnade sig 2 066 företag åt trädgårdsodling år 2014. Av dessa idkade drygt tre fjärdedelar odling på friland, medan strax över 40 procent av företagen bedrev någon form av växthusodling. Trädgårdsodlingen sysselsatte totalt drygt 15 000 personer 2014, varav 16 procent arbetade heltid. Drygt en fjärdedel av de sysselsatta var familj till företagaren. Den totala frilandsarealen som brukades för trädgårdsodling var drygt 12 800 hektar och den använda växthusytan var strax över 287 hektar.

Det innebär att trädgårdsföretagen utgör ungefär tre procent av de svenska jordbruksföretagen och att de tog mindre än en halv procent av den totala åkermarken i anspråk. Inte mycket, kan man tycka, för en bransch som producerar omkring 10 procent av den totala jordbruksproduktionens värde.

//Jörgen Persson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Trädgård och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s